KosovoNaslovna

Gudžić: Priština uskraćuje normalan život Srbima na Kosovu

Priština već 24 godine uskraćuje normalan život Srbima na Kosovu, izjavio je istoričar Aleksandar Gudžić, dodajući da uprkos svemu, oni veruju u opstanak.

„Šta je to normalan život? Normalan život je da kada odeš na groblje i zatekneš čitave nadgrobne spomenike svojih predaka, kada odeš u apoteku zatekneš pune rafove lekova, kada odeš u prodavnicu kupiš proizvode koji tebi odgovaraju. Tu normalnost Priština već 24 godine uskraćuje Srbima, Srbi odlaze na groblje, ali ne zatiču čitave nadgrobne spomenike, odlaze u apoteku ali ne zatiču pune rafove lekova, medikamenta, jer je neko odlučio da stavi zabranu na uvoz lekova i robe iz Srbije. Ali pored tih ugroženih prava, Srbi i dalje veruju u opstanak, neki od njih se i smeju i odlučni su da ostanu i izdrže sve“, rekao je Gudžić za Kosovo onlajn.

Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast Kosovo je napustilo 11 odsto Srba, što je, ističe Gudžić rezultat aparthejda koji već 24 godine sprovodi Priština.

„Život ljudima u zatvoru u nekom trenutku dosadi i žele da prekinu život u zatvoru i getu i odluče da odu sa Kosova i Metohije“, tvrdi Gudžić, podsećajući da međunarodna zajednica ostaje „gluva i nema“ na poteze Prištine.

„Međunarodna zajednica od 1999. godine do danas upoznata je sa kršenjem ljudskih prava, ali ima politiku nečinjenja i posmatranja onoga što se dešava na terenu“, rekao je Gudžić.

Izvor: Kosovo onlajn

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button