КосовоНасловна

Гуџић: Приштина ускраћује нормалан живот Србима на Косову

Приштина већ 24 године ускраћује нормалан живот Србима на Косову, изјавио је историчар Александар Гуџић, додајући да упркос свему, они верују у опстанак.

„Шта је то нормалан живот? Нормалан живот је да када одеш на гробље и затекнеш читаве надгробне споменике својих предака, када одеш у апотеку затекнеш пуне рафове лекова, када одеш у продавницу купиш производе који теби одговарају. Ту нормалност Приштина већ 24 године ускраћује Србима, Срби одлазе на гробље, али не затичу читаве надгробне споменике, одлазе у апотеку али не затичу пуне рафове лекова, медикамента, јер је неко одлучио да стави забрану на увоз лекова и робе из Србије. Али поред тих угрожених права, Срби и даље верују у опстанак, неки од њих се и смеју и одлучни су да остану и издрже све“, рекао је Гуџић за Косово онлајн.

Од доласка Аљбина Куртија на власт Косово је напустило 11 одсто Срба, што је, истиче Гуџић резултат апартхејда који већ 24 године спроводи Приштина.

„Живот људима у затвору у неком тренутку досади и желе да прекину живот у затвору и гету и одлуче да оду са Косова и Метохије“, тврди Гуџић, подсећајући да међународна заједница остаје „глува и нема“ на потезе Приштине.

„Међународна заједница од 1999. године до данас упозната је са кршењем људских права, али има политику нечињења и посматрања онога што се дешава на терену“, рекао је Гуџић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон