КосовоЛокалнеНасловна

Здравствени радници у Грачаници окупили су се испред поште како би изразили незадовољство поводом укидања динара на Косову

Здравствени радници са централног Косова окупили су се испред поште у Грачаници како би изразили своје незадовољство поводом укидања динара на Косову и немогућности да подигну своје зараде.

Доктор опште медицине др Далибор Стојановић истакао је да је ово спонтано окупљање здравствених радника испред поште у Грачаници један вид протеста и израз незадовољства поводом уредбе коју је донела Централна банка Косова да се укине динар.

„Ми радимо свој посао као здравствени радници, не бавимо се никаквим илегалним активностима већ пружамо здравствену помоћ указујемо свим пацијентима било да су то Срби, Албанци, Роми, Горанци сви остали. Када је у питању хитна медицинска помоћ апсолутно је то био императив и никога нисмо оставили без указивања исте. Ми смо до сада плату примали у динарима на овом месту међутим од 1. фебруара са одлуком косовских власти смо приморани да за своје плате идемо, већина одавде већ зна да идемо до најближе експозитуре банке. За већину нас додатно малтретирање додатан трошак, мораћемо да прелазимо 80 км у једном правцу да би смо подигли своју плату коју смо зарадили радећи свој посао као здравствени радници. Нама као здравственим радницима је поред овога јако отежан рад зато што функционишемо у систему Републике Србије па смо суочени и са неким потешкоћама када су у питању наши пацијенти јер одређени пацијенти морају да плаћају партиципацију за неке услуге. Сада када је забрана динара све то доводи у опасност пружања здравствене заштите односно доводи у питање и нашу егзистенцију и опстанак и останак на овим просторима, да не говоримо  о људима који примају остале додатке“.

Доктор Зорица Јованић, педијатар изјавила је да жели да живи и ради у миру и да свим људима на време пружи здравствена помоћ.

 “Ми примамо плату од наше државе Србије у динарима а ми ћемо се некако снаћи, подићи те паре у еврима, али шта са оним људима који су овде, који немају могућност као ми да оду и да се врате. Све ово је перфидна, суптилна игра великих а ми смо мали не можемо ништа, и то је проблем, али ајде да се договоримо, да седнемо да се договоримо и да кажемо шта треба да урадимо једни другима да би смо живели у миру једни поред других ако не можемо заједно и да једноставно заборавимо оно што је иза нас, да живимо у неким бољим условима и неком лепшем времену.”

Здравствена помоћ се пружа свима којима је потребна и према сваком пацијенту здравствени радници се опходе зависно какво стање налаже истакао је Владимир Петковић, здравствени радник Дома здавља Грачаница.

„Ми као здравствени радници који раде на територији централног дела Косова и Метохије пружамо здравствену негу и лечење свим пацијентима на овом простору без обзира на националну припадност верску или какву другу. За нас је сваки пацијент исти и опходимо се према њему онако како његово здравствено стање налаже. И поред тога што је функционисање наших установа отежано због неадекватног и нередовног снабдевања лековима, потрошним санитетским материјалом, медицинским опремом, ми се трудимо на све начине да нашим пацијентима пружимо што је могуће бољу здравствену негу али ево и овај потез администрације из Приштине отежава не само наш рад као здравствених радника него пре свега је наша забринутост већа због тога што су овим потезом угрожени наши пацијенти. Међу њима има пуно старих особа, болесних изнемоглих полу покретних или непокретних који немају апсолутно никакву могућност да оду у централну Србију да подигну своје пензије или социјална давања како ће онда успети да се прехране да купе лекове којих нажалост нема довољно у здравственим установама“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон