Косово

Гујон: Приштина не поштује људска права и слободу кретања

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон изјавио је да Приштина као територија, која политички и произвољно многима забрањује улазак на КиМ, не поштује заправо људска права и слободу кретања.

Гујон наводи да му је драго што је у групи људи којима је забрањен улаз на Косово јер то, како сматра, значи да ради у интересу Србије и српског народа.

„Српском патријарху Порфирију и председнику Републике Србије Александру Вучићу је више пута забрањиван улазак на КиМ. И то не због тога што представљају безбедносни ризик по Албанце и по мир на Косову и Метохији већ због тога што пружају огромну подршку Србима и зато што раде добре ствари за Србију и за српски народ. Мени је такође забрањен улазак на Косово и Метохију пре пет година и то је произвољна одлука. Право да вам кажем, више ми се свиђа да будем у тој групи са патријархом и председником јер су они политичке и духовне вође српског народа, него у групи са онима који могу да уђу на КиМ, да шетају Митровицом, Приштином или Призреном, одакле шаљу поруке политичке природе уперене против Србије. Ако добијете такву забрану, то је на неки начин потврда да добро радите за Србију и за српски народ“, каже Гујон за Косово онлајн.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је почетком године да је затражио да посети Косово да би се обратио српском народу, што је одмах наишло на негативне коментаре у Приштини. Неколико дана пре тога косовске власти су забраниле новинару агенције Т а н ј у г да уђе на територију Косова како би извештавао о посети патријарха Порфирија, а на другој страни, Србија није одобрила посету косовског министра унутрашњих послова Џељаља Свечље Прешеву, Бујановацу и Медвеђи.

Гујон каже да не би гледао реципрочно оно што Приштина ради у односу на оно што су мере Београда.

„Према међународном јавном праву и Уставу Србије, Косово је део Републике Србије, Србија јесте међународно призната држава која сме и може да забрани улазак на своју територију на основу закона. Док, с друге стране, Приштина као територија, која политички и произвољно многима забрањује улазак на КиМ, не поштује заправо људска права и слободу кретања. Код нас то није случај, имамо законе, имамо Устав, имамо безбедносне структуре које знају како треба третирати оне који представљају безбедносну претњу по нашу државу. Они који чак и у светским медијима критикују Србију, имају могућност да уђу у Републику Србију. То, нажалост, није случај на КиМ где забрањују улазак новинарима, хуманитарцима и свима који говоре истину о кршењу основних људских права за Србе и неалбанце на Косову и Метохији“, нагласио је Гујон.

Како истиче, кад му је пре пет година изречена забрана уласка, није добио никакво ваљано образложење за ту меру.

„У тој одлуци је писало да ми је забрањен улазак на Косово зато што се налазим на листи особа којима је забрањен улазак на Косово. Тужим се са њима већ пет година, шаљу ме из једног у други суд. Наравно, то је политичка одлука, без утемељења, која очигледно траје и трајаће, али сигуран сам да ће кад-тад бити укинута и да ће поново бити слободе за све на КиМ. Пре свега за Србе који живе већ 25 година у енклавама, али и за све оне који ван КиМ њима помажу и свесрдно их подржавају“, закључио је Гујон.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон