КосовоНасловна

Гулан: Рајска бања кап у мору, имовина 1.358 српских предузећа већ нелегално приватизована

Аналитичар и члан Научног друштва економиста Србије Бранислав Гулан сматра да је присвајање објеката у комплексу „Рајска бања“ у Бањској од стране Косовске агенције за приватизацију само кап у мору онога шта се дешава са српском имовином на Косову.

Гулан наводи податке по којима је имовина 1.358 српских предузећа на Косову већ приватизована, а како истиче, Србија је током три деценије на Косову уложила 17,6 милијарди долара. 

„Узурпирано је милион катастарских парцела, милион хектара њива има на Косову, а од тога је 80 одсто приватизовано. То није дозвољено и није могло да се ради законски, али је све већ урађено, већ је приватизовано 80 до 90 одсто. Очигледно је да је обављена приватизација нелегална, легализује се етничко чишћење 150.000 протераних Срба и других неалбанаца са Косова“, навео је Гулан.

Он наводи и да је приватизација на Косову маскирана у закуп од 99 година, што, како каже, није легално и не би смело да произведе било какве правне последице за Србију и њене органе.

„Они чија је имовина приватизована на 99 година моћи ће да воде спорове, а питање је да ли ће се то решити. То може само билатералним разговорима и да нам ти који нам то решавају буду пријатељи. Све Србија некад може да добије на суду, када наши пријатељи буду одлучивали по правди и правима“, каже Гулан.

Додаје да се у Србији тврди да она има папире за сваки шраф на Косову, али да се то сада води као имовина „непризнате државе у свету“.

„У Србији се тврди да она има папире за сваки шраф на Косову, за сваку машину, сваки квадратни метар своје имовине, сваки комад своје имовине. То ми причамо, али то је сада косовска имовина, те непризнате државе у свету“, закључио је Гулан.

Извор: Косово онлине; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон