КосовоНасловна

Ховенијер: Приштина да учини додатне напоре и омогући грађанима да смене градоначелнике

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да би сви функционери у Приштини требало да ураде све што је могуће како би се грађанима омогућило да смене градоначелнике у четири општине на северу КиМ, као и да би САД биле веома забринуте да Приштина не покаже „разумевање и флексибилност“.

Он је рекао да је од огромне важности да фунционери у Приштини то ураде како би се у потпуности применило Административно упутство.

Ховенијер је то рекао медијима дан након што су одбијени захтеви група грађана за смену градоначелника у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Он је подсетио да је рано јесенас донето ново административно упутство које је предвидело процедуру на који се начин покретањем петиције могу сменити градоначелници и ситакао да је то био резултат „врло директног захтева“ ЕУ и САД-а, у томе да Приштина успостави систем у којем се градоначелници на Северу могу опозвати са својих функција, преноси Коссев.

„Видели смо да је то важан корак у постизању деескалације ситуације на Северу Косова. САД су биле врло јасне о томе да, сматрајући да су четворица градоначелника изабрана легално, нико не треба ни да буде задовољан услед избора у којима је мање од четири процента бирача заправо гласало. Јасно је да ови градоначечници не представљају у потпуности све бираче којима треба да служе“, казао је Ховенијер.

Према његовим речима свестан је да је у питању потпуно нова пракса и процес опозива градоначелника на КиМ, тако да је „неизбежно да може да дође до одређених забуна и чак могућих погрешних корака“.

Он је истакао да су очекивања САД да грађани имају своје демократско право, ако буду желели да испрате упутство и започну са процесом и изнесу га у вези са опозивом изабраних званичника.

„За то постоји одређен број захтева који треба да се испуне, али ми у потпуности очекујемо од централних власти и званичника на свим нивоима, да учине све што је могуће, да буду функционални што је више могуће у складу са законом, како би осигурали да грађани могу да испуне своје демократско право“, нагласио је Ховенијер.

Он је новинарима након састанка са студентима рекао и да се став САД у вези Заједнице српских општина није променио и да сматрају да је то обавеза Приштине и да то очекује и ЕУ, преноси Економија онлајн.

Како је рекао, изненађен је коментарима и критикама на нацрт статута, који су предложили високи западни званичници.

„Мислим да би фокус требало да буде на томе како Косово може да иде напред, усвајањем овог нацрта, ако постоје питања о уставности, као што сам раније рекао, понављам, постоји само једно тело које може да одлучи шта је у складу са Уставом“, рекао је он.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон