Косово

Испред Поште у Штрпцу окупљени незадовољни просветни радници; „У 21. веку немамо елементарна људска права“

Просветни радници окупили су се у дворишту главне Поште у Штрпцу да изразе своје незадовољство поводом укидања динара на КиМ и немогућности да подигну своје зараде.

Веселинка Стојановић, наставница, за ТВ Мост каже да је ситуација изузетно тешко и да у њеној породици нема других примања, осим њеног личног дохотка.

„Ја сам мајка двоје деце, и ако што и сами знате тешка је ситуација што се тиче несташице динара. Ми других примања немамо осим моје плате, тако да је јако тешко. Надам се да ће ускоро бити нађено неко решење и да се овај наш живот овде донекле упристоји, јер дошло дотле да у 21. веку ми немамо елементарна људска права“, каже Веселинка Стојановић.

Она још наглашава да не траже превише, већ само оно што им припада.

Директор О.Ш. „Стаја Марковић“ из Штрпца, Чедомир Николић, указује на то да су у посебно незавидној ситуацији пензионери и примаоци социјалних давања.

Фото: ТВ Мост

„Зараде су још пре два дана легле, а ми никако не можемо да подигнемо наш новац. Није проблем само у зарадама запослених, много је већи проблем са угроженим категоријама: пензионерима, примаоцима социјалних давања и других. Они немају финансијску могућност, нити физички могу да оду на територију централне Србије, како би подигли свој новац и преживели на Косову и Метохији“, истиче Чедомир Николић.

„Данас смо се спонтано окупили, како бисмо послали поруку и нашој јавности на КиМ, у централној Србији, али и међународној заједници, да у 21. веку нисмо у могућности да примимо своје плате“, наводи Милан Јаковљевић из Штрпца.

Фото: ТВ Мост

У истој ситуацији као и Срби из Сиринићке жупе су и Албанци, Турци и Роми из Призрена, али и муслимани из Средачке жупе, који своје принадлежности примају у динарима.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон