КултураНасловна

Изложба фотографија „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“ у Дому културе

Архив Косова и Метохије, Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности Приштина Вас позивају на отварање изложбе фотографија под називом „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“, аутора Горана Судимца и Марка Марковића.

Изложбу чини 80 фотографија из живота обичних људи, бивших турских поданика, а већ слободних грађана, становника оновремене Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице, настале 1913. године.

На фотографијама се осећа дух времена новоослобођених градова и села, као и животни детаљи на историјском прелазу из Османског царства у Краљевину Србију. Реч је о јединственом тренутку где се на терену, у новом контексту, виде локални становници, занатлије, трговци,  официри и војници победничке војске,као и новинари, фотографи и чиновницина Косову и Метохији и Старој Србији.

„Приказујући мноштво детаља из оновремене Приштине, Призрена, Грачанице и Липљана, Кан нам је подарио својеврсне тапије на ове пределе, које упечатљиво сведоче о ономе што неки злуради „моћници” у данашњици здушно оспоравају, тежећи кривотворењу историјске збиље зарад дневнополитичких, али и далекосежних импликација“, записао је у рецензији каталога изложбе  проф. др Владан Виријевић.

На отварању изложбе ће говорити: Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије, као и Горан Судимац из Државног архива Србије.

Промоција ће бити одржана 06. новембра 2023. године у 19 часова у Галерији Дома културе „Грачаница“.

Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Град Приштина и Општина Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон