Свет

Обележавање 32 године од оснивања Војске Републике Српске

Република Српска данас обележава 32 године од оснивања Војске Републике Српске и 19. годишњицу формирања Трећег пешадијског Република Српска пука, а командант Сретен Милошевић каже да тај пук баштини идентитет Војске Републике Српске.

„Српски народ је увек обележавао важне датуме и догађаје и 12. мај представља важан датум“, рекао је Милошевић у Јутарњем програму РТРС.

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Петар Шкрбић каже да је најтежа била 1995. година. „Али и 1992. исто, јер је требало много тога дефинисати. Најтеже је било дефинисати задатке и циљеве“, навео је Шкрбић.

Председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић честитао је Дан ВРС свим припадницима Војске Српске.

„Било је потребно 1992. године одбранити српски народ. И донесена је одлука да се формира Војска Српске“, каже Остојић. Циљ је био, додаје, одбрана српског народа.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске Скупштина српског народа у БиХ донела је на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, 210 хиљада бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23.801 припадник положио живот у темеље Српске, док их је 40.000 рањено.

Војно наслеђе и идентитет Војске Републике Српске негује Трећи пешадијски (Република Српска) пук. Свечано обележавање биће одржано у Бањалуци у касарни Козара, а присуствоваће српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић.

Додик:  Војску РС створио српски народ

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је у име грађана и у своје име Дан Војске Републике Српске, 12. мај и поручио да је под Војском Републике Српске одбрањена држава, која је основана 9. јануара.

Додик је честитку упутио команданту Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ бригадиру Сретену Милошевићу, припадницима Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, као и некадашњим припадницима Војске Републике Српске.

„У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам искрене честитке поводом обележавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске“, навео је Додик.

Истакао је да је Војску Републике Српске створио српски народ. „Она је народна и одбрамбена, а 12. мај, дан када је формирана Војска Републике Српске је један од важнијих датума у нашој историји“, поручио је Додик.

Нагласио је да је под вођством Војске Републике Српске одбрањена држава Република Српска која је формирана 9. јануара.

„Одбрањени су животи, вековна огњишта и материјална средстава. Никада не смемо заборавити херојство, храброст, част и одважност припадника Војске Републике Српске која је часно бранила свој народ у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату“, навео је Додик и истакао: „Изражавам посебну захвалност свима који су своје животе и здравље уградили у темеље Републике Српске, а наша дужност је да чувамо тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и негујемо сећања на борце који су нам донели слободу и мир“.

Цвијановић: Трајна дужност свих нас је да чувамо сећање на жртву свих јунака

На Дан Војске Републике Српске, 12. маја, Република Српска се са поносом и поштовањем сећа свих славних победа у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату поручила је данас српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Са поносом и поштовањем, истакла је, Република Српска се сећа и 23.000 погинулих бораца који су своје животе положили на олтар Републике Српске бранећи вековна огњишта, слободу и свој народ,

„Трајна дужност свих нас је да чувамо сећање на њихову и жртву свих јунака који су стали у одбрану Републике Српске као највеће тековине и гаранције нашег опстанка, стабилности и будућности“, поручила је Цвијановић.

Она је поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег пешадијског (Република Српска) пука, који баштини традицију Војске Републике Српске, Цвијановић је упутила честитку команданту Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ бригадиру Сретену Милошевићу, свим припадницима Трећег пешадијског (Република Српска) пука и некадашњим припадницима Војске Републике Српске.

„У уверењу да ће Трећи пешадијски (Република Српска) пук наставити да чува наслеђе и идентитет храбре и часне Војске Републике Српске, срдачно вас поздрављам“, навела је Цвијановић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон