КултураНасловна

Јевтић: КиМ је само по себи својеврсни феномен

Синоћ је у грачаничком Дому културе промовисана девета књига истакнутог публицисте и писца Ђорђа Јевтића „Косовски феномени“.

Гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Јевтић је истакао да је промоција била изванредна.

„Веома ми је драго што је све протекло изванредно, а то је тако јер сам имао добре представљаче књиге. Било је врло занимљиво и пријемчљиво за публику“, казао је аутор.

„Ми смо на подручју које је само по себи својеврсни феномен -Косово и Метохија, као и народ који овде живи и вековима се суочава са разним невољама и опстаје. У овом књижевном делу представио сам историјат српске књижевности, ликовне уметности, и културе која је настајала, а посебан акценат сам ставио на последње две-три деценије“, истакао је Јевтић.

Проучавајући косовске феномене Јевтић је нагласио да у рукопису има материјала за још неколико књига, а у једној од њих наћи ће се и историјат Радио Грачанице, која је сведочи и бележи сва дешавања на Косову од 1999.године.

„Све пролази, а оно што је записано остаје за све времена. Мислим да је много важно оставити сећања на људе, који су у овим катастрофално тешким временима, оставили свој траг. Ради се о људима који се нису плашили, нису бежали из ове средине, већ су настављали да живе у њој и остављали трагове у књижевности“, казао је проф. др Зоран Арацки.

Истакнути новинар и писац Ђорђе Јевтић до сада је објавио девет књига, које чине скуп литерарних приказа, есејистичких анализа, као и прецизних документаристичких указивања.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон