ДруштвоКосово

Ораховац: Радионица декупажа наишла на велико интересовање малишана

У организацији гимназије Ораховац, у храму Успења Пресвете Богородице ,  одржана  је радионица декупажа,  а уз  благослов пароха Милана Станојевића.

Радионица је окупила двадесеторо деце и неколико њихових наставника. Деца су кроз учење направила по једну кутију за накит или послужавник у декупаж техници.

Технику израде оваквих рукотворина објашњавала је професорица српског језика и књижевности у средњој школи у Грачаници и вишестрани уметник Радмила Миљковић, док су средства за набавку материјала за рад у радионици, на иницијативу професорице Марије Јанићијевић, прикупљена у средњој школи у Бољевцу код Ниша.

Професорица Радмила није крила своје одушевљење што је добила прилику да ради са децом у Ораховцу, нагласивши да су дечји осмеси отерали све тамне облаке које носи у себи.

„Мени је други пут да сам овде у Ораховцу, једном сам долазила са колегама и ђацима из школе и ево данас опет. Заиста сам силно желела да будем овде, да осетим ваш живот, ваш гето, али када сам видела осмехе на лицима ове деце, све оно што је било некако тужно у мени, ти осмеси су потисли. Деца су ме очарала, на њиховим лицима нисам видела тугу. Драго ми је што сам могла да будем део вас, да их чујем како причају, како се смеју и имају много више љубави и воље него што сам очекивала“, казала је Радмила за радио Гораждевац.

Радмила Миљковић је техником декупажа почела да се бави пре шест годна а, како је истакла, од детињства је привлаћи љубав према уметности.

,,Од детињства сам имала афинитета према уметности, према цртању и према сликарству, и поред тога што сам завршилила факултет и радим као професор српског језика и књижевности, сваки слободан тренутак користим за бављење декупажом или сликање. Деца су данас била одушевљена. Први пут се срећу са декупаж техником, а она пружа могућност да изразимо своју креативност и своју љубав према уметности, према бојама, према шаренилу. Ова техника улива некакву радост у нама самима и ствара је, зато што сам то осетила на својој кожи и заиста је то тако и мени није досадило после више од пет година. И у дечјим очима сам видела знатижељу, заинтересованост и надам се да ће неко од те деца касније заиста желети да се бави овом техником и да њихове маме створе мале бизнисе од овог кутија, да спојимо лепо и корисно”, рекла је Радмила.

Професорица српског језика и књижевности, Оливера Радић, каже да је ово само једна у низу активности које њена школа организује.

,,До сада смо организовали радионице сликарства и мозаика, неколико такмичења из области фотографије, сликарства и писане речи, изложбу старих фотографија, подржавали рад школе фудбала, угостили глумца Петра Божовића и професора Владимира Меденицу, који су нам одржали предавања о владики Николају и на тему ћирилице и сл.

Ова радионица декупажа је спојила три школе из различитих места. Мешовиту средњу школу из Дољевца, Грађевинско саобраћајну школу из Грачанице и нашу Гимназију, а на радост деце не само средњошколског већ и основношколског и предшколског узраста. Циљ нам је да децу удаљимо са мобилних телефона и вратимо неким традиционалним вредностима”, каже Оливера.

Учесници ове уметничке радионице, малишани и њихови родитељи захваљују се организаторима што су им омогућили да изразе своју креативност и уз добру забаву израде корисне ствари, а уједно пусте машти на вољу и бар на тренутак забораве на бројне проблеме са којима се носе.

Извор: Радио Гораждевац / ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон