КосовоНасловна

Канцеларија за КиМ: Креирањем самопроглашеног “Косова” на Западном Балкану је створен трајан извор нестабилности

На данашњи дан 2008. године, албански сепаратисти у Приштини једнострано и противправно су прогласили отцепљење Косова и Метохије од Републике Србије. Међутим, тиме нису досањали своје великоалбанске снове, с обзиром њихова нелегална грађевина није одмакла далеко, пошто кућа не може да се прави без темеља и на туђој земљи, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ. 

Политичком одлуком која је донета пре шеснаест година није нападнут само територијални интегритет и суверенитет Србије, чији је неотуђив део Косово и Метохија, већ је извршен бруталан атак на међународно право, кроз покушај легализације нечег што је зачето 1999 године, када је извршена НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, без дозволе Уједињених нација.

Зато једнострано донета декларација о тзв. независности Косова 2008. године није ништа друго до продужетак насиља против међународног права и Републике Србије, које у разним облицима траје до данас.

Креирањем самопроглашеног “Косова”, на Западном Балкану је створен трајан извор нестабилности и полигон за игре моћи оних у међународним круговима којима је потребан неразвијен и фрагментисан југоисток Европе, а пре свега слаба и нестабилна Србија.

Ако ико на самопроглашеном “Косову” данас искрено слави, требало би да се запита шта слави, будући да је на данашњи дан 2008. године у Приштини рођен политички фантом, јер тзв. “Косово”, никада неће бити ништа више од провизоријума и нелегалне творевине.

У све нестабилнијем свету данашњице постаје још очигледније колико је такозвано “Косово” било опасан експеримент и колико зла је произвело и наставља да производи, само зато што је група земаља које су спонзорисале и тетошиле сепаратисте у Приштини у једном тренутку помислила да је изнад међународног права и да је позвана да господари светом политиком силе.

Србија ће, охрабрена чињеницом да су и правда и право и већи део човечанства на њеној страни, наставити да се свим средствима која јој по међународном праву стоје на располагању, бори за своје легитимне државне и националне интересе, а то значи и за заштиту сопственог територијалног интегритета и суверенитета, а изнад свега заштиту српског народа на Косову и Метохији, чија се елементарна људска права свакодневно у самопроглашеној творевини “Косово” газе и крше, а терор и репресија под влашћу Аљбина Куртија свакодневно се интензивирају, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Извор: Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон