Косово

Канцеларија за КиМ: Захтев „Јединству“ да се исели наставак таласа насиља и угрожавања слобода Срба

Талас насиља, провокација и угрожавања слобода српског становништва наставља се ових дана захтевом редакцији „Јединства“, јединог листа у покрајини који излази на српском језику, да се исели из просторија у Косовској Митровици у којима се налазе од 2003. године, дакле више од две деценије. Редакција “Јединства” већ једном је била изложена егзодусу с обзиром да су насилно протерани из Приштине 1999. године из просторија које су власништво запослених и за које имају комплетну документацију и поседовни лист – наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Ово је груб ударац на слободу медија и информисања, али и на све новинаре и запослене у “Јединству” који пуних осам деценија професионално, храбро и пожртвовано обављају један од најтежих и најизазовнијих послова, стављајући свакодневно главу у торбу. Циљ поновног протеривања “Јединства” јесте да Срби остану потпуно ускраћени за истините и правовремене информације, које добијају путем штампе.

Као и увек када се ради о угрожавању људских и институционалних права нашег народа у покрајини, не постоји никакав правни документ којим би се доказало да „Јединство“ бесправно користи простор у улици Краља Петра Првог у Косовској Митровици, па се због тога и овог пута прибегло претњи голом силом и специјалном полицијом које су упућене новинарки и директорки овог листа, госпођи Ради Комазец.   

Чињеница да је ово само последњи у низу инцидената који се последњих месеци догађају готово свакодневно, показује да режим Аљбина Куртија настоји да стално одржава атмосферу застрашивања и подгревања колективне психозе и мржње према Србима и на тај начин изазове њихов коначни егзодус са простора Косова и Метохије. 

Наравно да су идеолози етнички чистог Косова и Метохије противници дијалога и било какве нормализације на терену и уместо шанси за напредак нуде мржњу и безнађе.

Канцеларија за Косово и Метохију обавестиће све међународне мисије о овом удару на “Јединство” и слободу штампе и помоћи ће запосленима у редакцији да се са овим изазовим изборе, не дозвољавајући да остану на улици, а директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић током боравка у Бриселу обавестиће посредника у дијалогу о претњама и удару на овај угледни лист и његове запослене – наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон