Косово

Корисници програма ,,Моја прва плата“ и студенти такође погођени одлуком Приштине да забрани динар на КиМ

На рачун студената данас су уплаћене студентске  стипендије и кредити ,такође и млади који су у програму Моја прва плата, држава Србија уплатила је зараду, зато су и данас редови испред Поштанске штедионице у Северној Митровици. Банкомати  не раде јер су испражњени а на шалтеру може да се подигне само по 10 хиљада динара.

Због одлуке Приштине да забрани употребу динара и данас су гужве испред експозитура Поштанске штедионице. Младима, који су у програму „Моја прва плата“, држава Србија уплатила је цео износ месечне зараде, коју они, нажалост, овде не могу да подигну. И даље је дневни лимит 10.000 динара.

„У програму сам „Моја прва плата“. Као што видите нисмо у могућности да подигнемо сав новац који нам је држава Србија омогућила и питање је да ли ћемо уопште стићи на ред. Постоје и други корисници програма који нису у могућности да оду до централне Србије како би подигли новац. Било би лепо да се то некако регулиште“, рекла је Ивана Минић, корисница у програму „Моја прва плата“.
Стефана Кошанин, такође учесница програма, сматра да, обзиром да је у питању прва плата, преко је потребно решити проблем, јер новац је свима потребан за основни живот.
И студенти чекају у реду како би подигли своје студентске кредите и стипендије.

„Данас је уплаћен на мој рачун студентски кредит, али на жалост, нећу моћи да подигнем новац“, рекла је Сара Милетић, студент Филозофског факултета у Косовској Митровици.

Марко Аранђеловић у незавидној је ситуацији јер је новац уплаћен на његов рачун али он средства не може да подигне и плати школарину.

„Не знам докле ће моћи овако. После свих ових одлука које су спроведне нарушени су наши услови  који су били прилично добри за студирање“, рекао је Аранђеловић.

Студенти истичу да им ова одлука Приштине отежава студирање као и опстанак и останак на овим просторима. 

Извор: ТВ Мост; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон