ВестиКосовоНасловна

Кочановић: Канцеларија за КиМ на Сајму завичаја промовише привредни, културни и туристички потенцијал КиМ

Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу у Новом Саду место је спајања богате српске културне баштине, традиције, обичаја, гастрономских специјалитета и туристичких потенцијала, изјавио је за ТВ Мост заменик директора Канцеларије за КиМ Веселин Кочановић.

Канцеларија за КиМ на сајму представља аутентично гастрономско и културно наслеђе наше покрајине уз дегустацију, каже Кочановић.

“Имајући у виду да се Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу у Новом Саду одржава пети пут и да за циљ има окупљање, повезивање и јачање институција, организација завичајних удружења из читавог региона и држава суседа, Канцеларија за КиМ га препознаје као место спајања богате српске културне баштине, традиције, обичаја, гастрономских специјалитета и туристичких потенцијала те је и ове године пријавила учешће како би се даље промовисали привредни, културни и туристички потенцијали КиМ”, наводи Кочановић.

Истиче да поред огромног богатства и јединства наше културне баштине Косово и Метохија поседује и многе привредне туристичке потенцијале.

“Канцеларија за КиМ није пропустила прилику да посетиоцима сајма представи макар делић онога што наша јужна покрајина може да понуди. Учешћем на овој и сличним манифестацијама чувамо од заборава рукотворине домаће радиности, као и добре старе укусе наших вина, воћних сокова, меда, зимница, ракије, сира и других домаћих производа са циљем очувања традиције и преношења старих српских обичаја будућим генерацијама”, каже Кочановић.

На штанду Канцеларије за КиМ, како наводи, представљена су квалитетна вина различитих винарија из Велике Хоче која негује вишевековну традицију гајења винове лозе и производње вина.

“Земљорадничка задруга Зубин Поток побринула се за дегустацију сушеног воћа, џемова, воћних сокова и других домаћих производа овог краја, а Удружење пчелара из „Нуклеус“ из Грачанице посетиоцима сајма данас нуди дегустацију квалитетних врста меда са овог поднебља, као и друге пчелиње производе“, рекао је Кочановић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон