КултураНасловна

„Косово и Метохија“ међународни филмски фестивал од 21. до 23. новембра у Дому културе

Девето издање „Косово и Метохија међународног филмског фестивала (КММФФ)“ ће бити одржано од 21. до 23. новембра у Дому културе „Грачаница“.

Фестивал већ девету годину, поред редовног биоскопског репертоара, ради на промоцији и јачању филмске понуде, гледаоцима на територији централног Косова и Метохије, али и нуди могућност да се на једном месту, у оквиру три дана, да пресек најзначајнијих филмских остварења, пре свега домаће, али и регионалне продукције, кроз квалитетан избор селектора. Главни циљ овог фестивала је јачање културне понуде и подизање свести о културном диверзитету у српским срединама на Косову и Метохији.

За  три дана фестивала, биће приказано 9 филмова. Публика ће моћи да погледа најзначајнија домаћа и регионална остварења: „Што се боре мисли моје“, „Чувари формуле“, „Хероји Халијарда“, „Да ли сте видели ову жену“, „Овуда ће проћи пут“, и „3211“.

У делу програма посвећеног младима, публику чека регионални хит „Дневник Паулине П“, редитеља Невена Хитреца и два међународна наслова: авантуристичка комедија „Случај Тесла“ у режији Андреја Хаџивасилева и „Бунтовница“ Шарлоте Реган.  

Свечано отварање Фестивала заказано је за уторак, 21. новембар у 21 час, када ће на репертоару бити овогодишњи српски кандидат за награду Оскар, филм Милорада Милинковића „Што се боре мисли моје“. Ова прича прати последње дане српског кнеза Михаила Обреновића, заљубљеног човека који се бори са осећајем дужности према свом народу док се против њега кује кобна завера, која ће зауставити ослобађање балканских народа.

Истог дана од 17 часова, у програму за младе очекује нас „Бунтовница“. Ова комедија о оцу и ћерки прати причу дванаестогодишње сналажљиве девојчице Џорџије која тајно живи сама у свом стану, у радничком предграђу Лондона, након смрти своје мајке. У 19 часова публика ће имати прилику да погледа још један награђивани домаћи филм, остварење Душана Зорића и Матије Глушчевића „Да ли сте видели ову жену?“.  Ксенија Маринковић игра главну улогу, средовечну Драгињу која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Кроз три паралелне приче, аутори на убедљив начин, разноврсним језиком, саопштавају једну истину – колико је тешко да будемо оно што јесмо ако нам животне улоге намећу калупе као неминовност без избора.

Другог дана фестивала у дечијем програму наћи ће се породична авантура „Дневник Паулине П“, филм снимљен по истоименој књизи Сање Полак која је до сада продата у преко 250 хиљада примерака. У наставку фестивалског програма следи најнаграђиванији српски филм ове године „Овуда ће проћи пут“, младе редитељке Нине Огњановић, који је светску премијеру имао на Слемденс фестивалу у Сједињеним Америчким Државама у јануару 2023. и тада добио награду публике и специјално признање жирија за најбољи играни филм. Други фестивалски дан затвара ратна драма Радоша Бајића „Хероји Халијарда“,  у чијем средишту је највећа појединачна акција спасавања америчких и савезничких пилота у историји светског ваздухопловства, позната као „Операција Халијард“.

Последњег дана фестивала дечији програм приказује „Случај Тесла“, чија прича прати амбициозног младог проналазача Тонија који ради на бежичном електричном уређају и чврсто је уверен да његово откриће може да реши глобалну енергетску кризу. У 19 часова биће приказан и биоскопски хит „3211“ Андријане Стојковић и Данила Бећковића, истинита прича о Стефану Ђурићу, успешном музичару који једног дана губи све и одлази у затвор где од његовог ранијег живота остају само његове песме.

Фестивал, 23. новембра у 21 час затвара још један филм који доживљава велике успехе на светским фестивалима. Након светске премијере у Локарну где је где је овенчан престижном наградом Варајети магазина и наградом Зелени леопард, успеха на фестивалима у Сарајеву, Сао Паолу, Талину – нови филм Драгана Бјелогрлића „Чувари формуле“ стиже и пред публику деветог Косово и Метохија међународног филмског фестивала. Сценарио је Бјелогрлић писао са Вуком Ршумовићем и Огњеном Свиличићем, а инспириран је био романом „Случај Винча“ Горана Милашиновића.

Фестивал организују Европски културни форум и Дом културе Грачаница под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Цена улазница за филмове на фестивалу је 200 динара за све пројекције.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон