КосовоНасловна

Парлић у Великој Хочи: Песма и игра деце са КиМ борба за слободу

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић борави у посети Ораховцу, где је у послеподневним часовима обишла КУД „Божидар Мицић“ у Великој Хочи, чијим је члановима уручила вредну опрему.

„КУД „Божидар Мисић“ у Великој Хочи је основано давне 1978.године, али тек однедавно је формирана дечија секција младих фолклораша и тим поводом Канцеларија за Косово и Метохију се потрудила да им обезбеди народне ношње, озвучење и сву неопходну технику за њихов даљи рад и напредак. Оно што желим да нагласим, то је да песма и игра деце са Косова и Метохије, а посебно деце из Велике Хоче, није само пуко играње и певање, већ је њихова песма борба за слободу. Њихова песма и игра су бунт, борба и жеља за припадност, онај српски инат који проради у сваком Србину и српском народу, тако да што је бреме теже и веће то се њихов глас јаче чује и корак је све веселији“, истакла је Парлић.

Она је нагласила да је веома радује што ови млади, дивни људи у овим тешким временима на најлепши начин чувају српску традуцују, културу и идентитет српског народа.

„Канцеларија за КиМ ће и нарадних дана бити присутна на терену, јер ми смо ту да ослушкујемо потребе овдашњег народа и помогнемо у остваривању њихових жеља и снова“, казала је Парлић.

Након дружења са младим фолклорашима, Парлић је посетила уметника Уроша Маврића и са њим разговарала о потребама његовог даљег стваралаштва, који на најлепши начин кроз слику, макете и скулптуре, које свакодневно израђује, чува од заборава своје родно место и људе који су га обележили.  

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон