Свет

Линта: „Бљесак“ завршни чин етничког чишћења Срба из Западне Славоније

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да је акција хрватских оружаних снага „Бљесак“ била завршни чин етничког чишћења српског народа из Западне Славоније и да 29 година од те акције нико није ни оптужен, а камоли осуђен.

„Прошло је 29 година од злочиначке акције ‘Бљесак’ и 33 године од злочиначких акција ‘Откос’, ‘Оркан’ и ‘Папук 1991’, а још нико није одговарао за масовне злочине против нашег народа. Нису подигнуте ни оптужнице а камоли да је неко осуђен. То је један од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији хрватске државне политике“, саопштио је Линта.

Он истиче да се у Хрватској величају и славе ратни злочинци и одају почасти хрватским жртвама а српске жртве се понижавају, прешућују и негирају.

Линта подсећа да су хрватске оружане снаге 1. маја 1995. године извршиле агресију на српску област Западна Славонија која је била под заштитом Уједињених нација и да је током и после злочиначке акције „Бљесак“ протерано близу 20.000 Срба, убијене или нестале су 283 особе, од којих 114 цивила тј. жена, деце и старијих лица преко 60 година. Међу несталима се води још 109 лица.

„Не сме се заборавити чињеница да је већина Срба из Западне Славоније протјерана до краја 1991. године. У лето, јесен и зиму 1991. године у злочиначким акцијама хрватских паравојних и полицијских снага ‘Откос’, ‘Оркан’ и ‘Папук 91’ са око 80 одсто подручја Западне Славоније протерано је више од 70.000 Срба а страдало је око 2.000 Срба. Тада је попаљено, опљачкано и минирано око 200 српских села“, наводи Линта.

Према његовом мишљењу, Србија треба да оснује посебну државну институцију тј. Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије и започне активну борбу за истину о масовном страдању српског народа током деведестих година прошлог века.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон