Косово

Мијачић: Биће још опструкција смене градоначелника

Координатор Националног конвента о ЕУ за поглавље 35 Драгиша Мијачић изјавио је да ће прикупљање потписа у оквиру петиције за смену градоначелника на северу Косова бити вид притиска на власти у Приштини да се организују нови избори али да не верује да ће до тога доћи у скоријем периоду. Како каже, и први корак за покретање петиције био је прихваћен тешком вољом и вероватно ће и следећи бити пропраћен различитим опструкцијама.

“Поставља се и питање да ли је само Административно упутство о процедури за покретање петиције које је дало Министарство локалне самоуправе у складу са Уставом или није, па једна од опструкција може чак да буде да Уставни суд у неком процесу покаже да је упутство неуставно и да самим тим иницијатива пропадне”, каже Мијачић за Косово онлајн.

Наводи да су се Срби на северу организовали по општинама да прикупе потписе, али да ће се тек видети како ће то бити прихваћено у Приштини. “Има пуно тога што је у овом тренутку на дневном реду, тако да ће вероватно доћи до различитих техничких, административних и правних опструкција како се не би расписали избори у северним општинама у догледном периоду”.

На питање колико имају смисла избори за градоначелнике ако не буде нових избора и за скупштине општина, односно одборнике, Мијачић каже да би свакако било добро да се организују избори и за градоначелнике и за одборнике и да ће можда постојати нека могућност да се организују и свеопшти избори.

Како, међутим истиче, то ништа не значи ако нема формирања ЗСО за шта су заинтересовани Срби са севера и из осталих крајева Косова. Преговори о формирању ЗСО, како сматра, можда су и битнији него организовање самих избора.

“Оно што је најбитиније у овом тренутку је да косовска влада примени закључке Европске комисије од 3. јуна који захтевају измештање градоначелника из општинских зграда и полицијских јединица из тих објеката. Подсетио бих да је ЕУ увела неку врсту казнених мера према Косову јер се то није променило”, истиче Мијачић.

Указује и да је једно скорије истраживање косовских аналитичара показало да постоје нешто позитивнији ставови у албанском друштву према формирању ЗСО.

“И то јесте највеће питање, док остала као што је организовање избора на северу можда у овом тренутку нису кључна тема. Кључно је сачувати мир на северу, присебност, да не долази до инцидената који би били претња по животе грађана, полицајаца, припадника Кфора, новинара… Најбитније је да се уђе у политичке токове, а онда, наравно, да се у неком тренутку организују свеопшти избори како за одборнике тако и за градоначенике, па зашто да не и за посланике у косовском парламенту, како би могло да се примени све оно што је прихваћено у оквиру процеса дијалога”, закључује Мијачић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон