ДруштвоКосовоНасловна

Трибина „Косово и Метохија: Од историјског ревизионизма до правног парадокса“: Културна, духовна и научна традиција

Трибина „Косово и Метохија: Од историјског ревизионизма до правног парадокса“ одржана је вечерас у амфитеатру Филизофског факултета у Косовској Митровици.

На трибини су говорили проф. др Сузана Рајић, шеф катедре за модерну српску историју Филозофског факултета у Београду и председник Српског историјског друштва и судија Вишег суда у пензији Никола Кабашић.

Посетиоци вечерашње трибине имали су прилику да поставе питања и изразе своје интересовање за све актуелне проблеме и проблеме Срба на Косову и Метохији, њиховим правима и модерној историји.

„Ово је место и прилика да чујемо реакције јавности, да чујемо њихова запажања и проблеме, да понудимо одговоре и решења. Решења увек има, али она нису једноставна и до њих није лако доћи. Ситуација показује да благовремене реакције могу да уроде плодом. Савремени живот носи бројне изазове и ми на њих морамо да одговоримо. Пошто на то не може да одговори појединац, врло је важно да се цела историјска струка позове на научна истраживања и на домете које наша културна традиција, духовна и научна баштини, како бисмо могли да будемо одговорни и широј јавности понудимо оно што се од нас очекује као струке“ рекла је Рајић.

Казала је да постоји потреба за одржавањем трибине оваквог типа, јер је она место на којем можемо да саслушамо једни друге, како бисмо имали адекватан одговор и синхронизовано деловање.

„За сваку активност је неопходно да разговарамо, да разменимо мишљење и да се чујемо. То је циљ ове трибине. Не да постоји неко предавање, где један слуша а други ћути. Ово је једна размена мишљења и та размена мишљења треба да буде наша стална пракса“ навела је Рајић.

Оценила је да је интересовање младих за овакве теме на завидном нивоу и поручила да је читава академска заједница али и студенти, одговорна да „на својим плећима изнесе бар део терета“.

„Најбоље је када радимо заједно, ми слушамо њих, они морају да саслушају искуства и да покажемо да можемо и у ери медија, комуникација и друштвених мрежа, да дамо одговор који неће бити острашћен и неће бити обојен емоцијама. Већ ћемо се позвати на наш рацио, који нам је успаван. Морамо да у нашим реакцијама избегнемо страсти које ће нас довести до странпутице. Ми желимо да у свим околностима које су тешке и сложене, да можемо да делујемо рационално. Да видимо какве су благовремене реакције, коме треба да се обратимо и о чему треба да пишемо и на који начин да обавештавамо јавност. Ми се не можемо жалити на неинформисаност ако нисмо допринели да јавност буде благовремено информисана“ навела је Рајић.

Трибини су присуствовали студенти, професори и остали грађани. Трибина је одржана у организацији Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици у сарадњи са Српским-историјским друштвом.

Раније данас, такође у амфитеатру Филозофског факултета, одржано је предавање „Српска земља и српска нација – дефинисање“ др Уроша Шешума.

Извор: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон