Политика

Миливојевић: Ако добије подршку региона Србији отворен пут до несталне чланице СБ

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да ако би Србија добила подршку у региону да буде нестална чланица Савета безбедности, да би на глобалној сцени прошла без икаквих проблема, јер је каже, ван Запада подржава 80 одсто човечанства, па и више.

Миливојевић каже за Косово онлајн да је пре свега потребна сагласност региона, а да Србија има предност утолико што никада није била нестална чланица СБ. Предност, каже, може да буде и то што нисте пуноправна чланица НАТО-а и што сте војно неутрални.

„Сада су и у региону ствари другачије. Имате Мађарску која је чланица НАТО-а, али која Србију подржава, према томе то је одмах глас више за нас из оквира западног блока, а глас мање за конкуренцију. Подршка је увек отворена ствар, питање је, рецимо, како би се понела Грчка или нека друга земља, Словачка на пример, која је у потпуно другим околностима са једном другом врстом политике. Такође, питање је и какав ће распоред снага бити после избора за Европски парламент и ЕУ. Од значаја је и подршка изван региона. Могуће је да се Французи и Италијани огласе у нашу корист у односу на неког другог кандидата. Ништа није искључено. И на крају свега, став Русије, сталне чланице СБ не може се занемарити. Нема везе да ли је он у већини или мањини, али њен глас је релевантан. Питање је како би се и Турска понашала, са којом имамо неке добре односе. Дакле, све је у игри, битно је само почети акцију“, наводи Миливојевић.

Како додаје, регион источне Европе долази на дневни ред да попуни једно нестално место у СБ у парним годинама, дакле 2026. године и сматра да постоји довољно времена за лобирање.

Нестално чланство у СБ на две године, како сматра, значајно би променило међународну позицију и дипломатске и политичке могућности Србије да на глобалном плану делује у заштити својих државних и националних интереса.

„Пошто је Косово и Метохија дневна тема СБ и на крају ће се тамо кад-тад преломити, јер не може да се преломи мимо Резолуције 1244, било да се стави ван снаге, било да се донесе нека друга, било да Србија промени свој став. У сваком случају, са позиције у СБ сасвим сигурно је далеко већа предност Србије да делује везано за то питање, него што је сада у овом тренутку“, истиче Миливојевић.

Место несталне чланице СБ Србији би, додаје, дало прилику да на директан начин обнови односе са земљама које имају разумевања за њену позицију, да ојача билатералне односе са низом земаља и омогући себи маневарски простор у глобалним питањима и односима, који би био у функцији њеног државног и националног интереса.

„У овој нашој борби око резолуције о геноциду ми видимо колико је то важно, јер се ради о једној глобалној акцији у којој учествују све 193 земље чланице УН. Са позиције несталног члана имате могућност да са свим тим земљама разговарате и пласирате своје ставове и да у тој комуникацији јачате свој положај. Такође, у позицији сте да учествујете у међународним односима на најактивнији могући начин зато што сва кључна глобална питања иду кроз СБ. Видели смо и шта значи гласање у СБ на примеру одбијања дебате око годишњце Нато агресије. Према томе, није исто да ли сте изван или сте унутра, у најмању руку можете да гласате и на директан начин да делујете. То генерално подиже ваш међународно-политички и дипломатски капацитет и јача међународни положај“, каже Миливојевић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон