КосовоНасловна

Миљковић: Костић у изузетно лошем здравственом стању, страхујемо од најгорег

Адвокат Предраг Миљковић, кога је Канцеларија за Косово и Метохију унајмила да заступа Зорана Костића који се терети за наводне ратне злочине почињене на Косову, изјавио је да се његов брањеник налази у изузетно лошем здравственом стању, и да, уколико му се не дозволи лечење у болници, плаши се да ће се суочити са најгором последицом.

Миљковић је подсетио да је Костић у притвору од 20. септембра 2023. године и да је један од великих проблема његово здравствено стање.

„Ја сам на седници за притвор судији дао комплетну медицинску документацију, из које се види да је Зоран Костић већ 30 година кардиолошки пацијент и да болује од хипертензије, и да има уграђен стент. Јако је лошег здравственог стања. Његово srcе ради свега 30 посто. То се испоставило тачним у до сада два наврата, међутим, како видим и даље нисмо нашили на разумевање институција. Он је у ноћи између 2. и 3. новембра у затвору имао неку врсту анксиозног напада, или срчаог напада, ја нисам стручњак да би то оценио. Након тога му је урађен ЕКГ у затвору, али проблем је што њему никада резлутати нису речени, о томе шта су радили и нико га не упућује на даље проширене тестове или лечења, на даљи медицински третман“, рекао је Миљковић за Косово онлајн.

Како је навео адвокат, ово није била једина ситуација у коме је Костићу здравствено стање било лоше.

„Друга ситуација десила се када смо 5. децембра имали саслушање у тужилаштву, пре саслушања је такође доживео нешто што можемо назвати срчаним нападом. Ја сам то видео својим очима. Напрасно је почео да га гуши, да га стеже, пече у пределу груди. Дошла је хитна помоћ и одвели су га у клинички центар. Из клиничког центра након пар сати, како он каже, наложили су му да он мора да иде на тест коронографије, међутим колико знам вратили су га у притвор у Подујево“, истиче он.

Миљковић напомиње да је његово брањеник сада изузетно лошег здравственог стања и јутрос је звао свог сина и рекао му да се исто осећа као када је имао инфаркт.

„Он сам осећа то прединфарктно стање. Јако му је лоше, тешко дише, нема кисеоника, не може да хода, боли га у грудима. Ми смо о овоме у више наврата писали свима готово. Обавестили смо судију, тужиоца, Министарство здравља и департмент који се тиче затворских установа, Министарство правде, Корективну службу, Црвени крст и до сада није било никаквих помака. Мислим да у неку руку, како ја схватам, нико није ни веровао до  оног момента када он у Специјалном тужилаштву није имао срчани напад. Јутрос када је звао, мени звучи доста озбиљно и плашим се да уколико му се  не дозоволи лечење у болници и тај неки преглед, проширени преглед или медицински третман, да ћемо се суочити са најгором последицом“, упозорава он.

Миљковић каже да су од судије затражили да се Костић упути у неку приватну болницу јер су му у Клиничком центру у Приштини радили нерелевантне прегледе и дискриминисали га.

„Каже да је пет сати седео са везаним рукама и да се суочио са неком врстом дискриминације. То медицинско особље, они као лаици не могу се одупрети утиску када питају зашто је он овде, чувари кажу за ратне злочине, они окрену главу. Он је пет сати седео са лисицама на рукама и опет му нико резултате није рекао. Ја сада апелујем и молим све надлежне овим путем да се Зоран упути у неку од приватних болница, чије ће трошкове лечења сносити породица како би избегли евентуалне тешке последице или најгору могућу“, поручио је Миљковић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон