Косово

Оштра реакција НВО поводом изјава Аљбина Куртија о тековинама Ахтисаријевог плана

Изјава Аљбина Куртија поводом одавања почасти крај спомен-плоча Арбена Џеладинија и Мона Балаја на Тргу Мајке Терезе у Приштини, изазвала је оштру реакцију организација цивилног друштва, због чињенице да се јуче у Приштини похвалио улогом своје странке у супротстављању децентрализацији која је средином 2000-их дала кључне надлежности у самоуправљању невећинским заједницама, успостављању специјалних заштићених зона око православних верских објеката, услову двоструке већине који спречава владавину већине када су у питању измене закона од виталног значаја за невећинске заједнице и другим одредбама Ахтисаријевог пакета.

Премијер Аљбин Курти, који је и лидер Покрета Самоопредељење, рекао је да је на том мирном протесту испаљено 232 гумена метка са истеклим роком трајања и злоупотребљено ван протокола Уједињених нација.

“Премијер Косова мора да подржава и штити правни оквир који се односи на невећинске заједнице или друге области јавног живота. Свеобухватни предлог за решење статуса Косова био је практичан одговор међународне заједнице на драматичне демографске промене и насилно протеривање 1999. и 2004. године које је довело до истискивања заједнице косовских Срба из свих урбаних подручја.

Штавише, наглашавамо да је управо овај правни оквир био услов под којим су велике западне нације признале проглашење независности Косова и које, како неки од њих често наглашавају, и даље очекују од Косова да то обећање испуњава. Нажалост, видели смо јуче, као и небројено пута до сада да Курти наставља да, и речима и делом, крши уставом загарантована права, посебно она која се односе на заједницу косовских Срба.

У међународној арени, господин Курти се хвали правима која Косово даје заједницама, док пред домаћом публиком, иста та права означава као „моноетничке уступке“ и „узрок проблема“ који су изазвали многе последице у друштву. Ово је лицемерно и угрожава постојећи поредак. То такође огољава лажну приврженост ове владе мултиетничком Косову и механизмима поделе моћи.

На пример, текућа криза на северу ескалирала је 2022. године када је влада прекршила две одредбе из Ахтисаријевог пакета које су касније уграђене у Устав – одредбе које гарантују да етнички састав у полицији рефлектује етнички састав заједница у којима обавља полицијске послове. Ова влада је почела отворено да крши ову одредбу у фебруару 2022. године изградњом моноетничких база Специјалне полиције на нелегално експроприсаном приватном земљишту, чиме је створен други слој полиције и подривена надлежност Регионалне дирекције Север, успостављене у преговорима у Бриселу као безбедносна гаранција за заједницу косовских Срба на северу. Ово, као и претходно и касније нарушавање других споразума који су уважавали забринутости заједнице косовских Срба, показују да владајућа странка користи владавину права као изговор да спроведе у дело своје идеолошко противљење механизмима заштите невећинских заједница на Косову.

На крају, прихватањем Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије, влада Косова је пристала не само на самоуправни механизам за косовске Србе већ и на посебан статус Српске православне цркве. Због тога очекујемо реакцију међународне заједнице, у првом реду ЕУ, Немачке и Француске и осуду изјава кососког премијера, Аљбина Куртија и поступака његове владе који подривају механизме заштите невећинских заједница и означавају их као проблеме”, стоји у саопштењу организација цивилног друштва. (Актив, Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ), Институт за територијални економски развој (ИнТЕР).

Премијер Косова Аљбин Курти, који је и лидер Покрета Самоопредељење, рекао је да је тада на том мирном протесту испаљено 232 гумена метка са истеклим роком трајања и злоупотребљено ван протокола Уједињених нација.

„Данас, 10. фебруара, са чежњом, болом, али и поносом обележавамо сећање на Мона Баљаја и Арбена Џеладинија, двојицу активиста ПС које је пре 17 година убила међународна полиција УНМИК-а. У груди и главе мирних демонстраната испаљено је 232 гумена метка са истеклим роком трајања, злоупотребљујући ван протокола Уједињених нација. Другог фебруара 2007. пао је Ахтисаријев план, којег је наш покрет ПС критиковао и противио се, јер је предвиђао многе моноетничке уступке у нашој земљи. Противили смо се гарантованим и резервисаним местима у Скупштини Косова са правом вета за српску мањину, противили смо се реалности на верској основи, децентрализацији на националној основи, противили смо се укидању Косовских одбрамбених снага и противили смо се наставку међународне владавине са извршном влашћу над нама. Био је то миран протест. За злочине које нису починили ни данас ни сутра нико не може бити изузет од правде“, рекао је Аљбин Курти.

Извор: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон