ДруштвоНасловна

Мирковић: Све теже снабдевање дијабетичара на КиМ неопходним инсулином и лековима

Удружење за борбу против дијабетеса „Слатко srcе“ обележило је Светски дан борбе против ове болести у недељу акцијом мерења нивоа шећера у крви и поделом апарата онима који су имали повишене вредности гликемије у Дому здравља у Доњој Гуштерици. На овај значајан дан за све који болују од дијабетеса, председник Удружења Бојан Мирковић указао је на чињеницу да је све теже снабдевање дијабетичара на Косову и Метохији потребним лековима.

„Самим тим што су сада отежавајуће околности за пренос лекова преко административних прелаза, нама је отежано нормално функционисање, јер у овдашњим апотекама не можемо да подигнемо прописану терапију. Морам да нагласим да Удружење „Слатко srcе“ и у најтежим тренуцима није дозволило да неки наш члан, и уоште особа која је оболела од дијабетеса остане без терапије. Ми смо заједничким снагама направили мрежу тако да се сви  ангажујемо да помогнемо када некоме треба помоћ“, нагласио је Мирковић.

С обзиром на то да је и сам више од 30 година дијабетичар, Мирковић напомиње да је то хронично обољење које није могуће излечити, али са којим се може нормално живети уколико се на време открије, уредно користи терапије и води рачуна о начину исхране.

Мирковић напомиње да велику улогу у свему томе има и самодиспиплина оболелих.

„Шећер треба мерити ујутру пре јела, затим 2 сата после доручка, пре ручка па 2 сата после ручка, пре вечере и пре спавања, а све то треба бележити у дневник како би ендокринолог имао увид у кретање шећера у крви код свих пацијената који су на инсулину“, казао је Мирковић и додао да треба водити рачуна о храни, односно да оболели уносе више воћа и поврћа, бареног меса, потпуно треба избацити газирана пића и увести свакодневну физичку активност“, наглашава Мирковић.

Удружење за борбу против дијабетеса „Слатко srcе“ до пандемије корона вируса бројило је око 700 регистрованих чланова, а од тада, истиче Мирковић, сматра се да је свако ко је дијабетичар или је у ризику да добије дијабетес члан овог Удружења и може да рачуна на њихову потпуну помоћ и подршку.

Удружење „Слатко srcе“ ни после седам година постојања нема свој простор за рад и окупљање чланова, па је председник још једном истакао значај постојања адресе и простора за све чланове и оболеле од дијабетеса.

Прикажи још

Повезани артикли

Проверите такође
Цлосе
Бацк то топ буттон