DruštvoNaslovna

Mirković: Sve teže snabdevanje dijabetičara na KiM neophodnim insulinom i lekovima

Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Slatko srce“ obeležilo je Svetski dan borbe protiv ove bolesti u nedelju akcijom merenja nivoa šećera u krvi i podelom aparata onima koji su imali povišene vrednosti glikemije u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici. Na ovaj značajan dan za sve koji boluju od dijabetesa, predsednik Udruženja Bojan Mirković ukazao je na činjenicu da je sve teže snabdevanje dijabetičara na Kosovu i Metohiji potrebnim lekovima.

„Samim tim što su sada otežavajuće okolnosti za prenos lekova preko administrativnih prelaza, nama je otežano normalno funkcionisanje, jer u ovdašnjim apotekama ne možemo da podignemo propisanu terapiju. Moram da naglasim da Udruženje „Slatko srce“ i u najtežim trenucima nije dozvolilo da neki naš član, i uošte osoba koja je obolela od dijabetesa ostane bez terapije. Mi smo zajedničkim snagama napravili mrežu tako da se svi  angažujemo da pomognemo kada nekome treba pomoć“, naglasio je Mirković.

S obzirom na to da je i sam više od 30 godina dijabetičar, Mirković napominje da je to hronično oboljenje koje nije moguće izlečiti, ali sa kojim se može normalno živeti ukoliko se na vreme otkrije, uredno koristi terapije i vodi računa o načinu ishrane.

Mirković napominje da veliku ulogu u svemu tome ima i samodispiplina obolelih.

„Šećer treba meriti ujutru pre jela, zatim 2 sata posle doručka, pre ručka pa 2 sata posle ručka, pre večere i pre spavanja, a sve to treba beležiti u dnevnik kako bi endokrinolog imao uvid u kretanje šećera u krvi kod svih pacijenata koji su na insulinu“, kazao je Mirković i dodao da treba voditi računa o hrani, odnosno da oboleli unose više voća i povrća, barenog mesa, potpuno treba izbaciti gazirana pića i uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost“, naglašava Mirković.

Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Slatko srce“ do pandemije korona virusa brojilo je oko 700 registrovanih članova, a od tada, ističe Mirković, smatra se da je svako ko je dijabetičar ili je u riziku da dobije dijabetes član ovog Udruženja i može da računa na njihovu potpunu pomoć i podršku.

Udruženje „Slatko srce“ ni posle sedam godina postojanja nema svoj prostor za rad i okupljanje članova, pa je predsednik još jednom istakao značaj postojanja adrese i prostora za sve članove i obolele od dijabetesa.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button