Косово

Петковић: Београд показао пуну опредељеност, решење се мора наћи на политичком нивоу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је делегација Београда показала пуну опредељеност за решавање проблема као и да мора да се нађе решење за динарску исплату, али да је састанак у Бриселу показао да одлука поводом уредбе ЦБК подразумева решење на политичком нивоу.

Он је након састанака у Бриселу рекао новинарима да чињеница да је у Бриселу, за разлику од главног приштинског преговарача Бесника Бисљимија, показује опредељеност Београда да проблеме решава кроз дијалог, за разлику од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који доноси ескалаторне мере са циљем протеривања Срба са КиМ.

„Састанак је показао да одлука ЦБК подразумева решење на политичком нивоу. Ја сам зато био овде, не и Бисљими. Последице такве одлуке су политичке. Тачно је да се о динару никада до сада није разговаралоу дијалогу, али обзиром да одлука ЦБК погађа директно Србе, наравно да ће се разговарати у Бриселу“, рекао је Петковић.

Према његовим речима, важно је да се покаже пуна опредељеност због чега је делегација Београда дошла у пуном саставу и да је указала на разорне последице одлуке о динару.

„У дискусији су представници тзв ЦБК говорили  да Комерцијална банка има више рачуна, што није тачно јер је 55.000 рачуна у Поштанској штедионици. То јасно показује да не постоји прави разлог те уредбе ЦБК, да ни не знају све детаље везано за платни промет, већ да је реч о чисто политичкој одлуци“, указао је Петковић.

Потребан је политички ниво како би се нашло решење за динар на КиМ

Петковић је рекао да решење за проблем динара на КиМ треба тражити на политичком нивоу пошто не могу они који, како је рекао, немају политички мандат, да преговарају о томе.

“Потребан је политички ниво за решење, не може као Бесник Бисљими што је урадио, да не дође у Брисел, већ да пошаље људе из такозване Централне банке Косова да одлучују о нечему за шта и сами кажу да немају мандат“, рекао је Петковић новинарима након састанка у Бриселу.

Додао је да Банка Поштанска штедионица мора да настави да функционише заједно са Поштом на КиМ, како би било могуће да се врше исплате Србима “и јужно и северно од Ибра“.

“Што пре мора да се дође до решења како би људи могли да приме готовину, јер ће, ако не буде тога, кренути да се исељавају, а онда ће бити јасно да је Куртијева идеја била да том једностраном одлуком протера Србе“, истакао је Петковић.

Он је рекао да је то што Поштанска штедионица мора да остане на КиМ – реалност.

“Не тражимо ништа што не постоји, Штедионице већ има у све четири општине на Северу, постоји и филијала у Косовској Митровици са 55 хиљада рачуна. То не тражимо јер нам се тако хоће, то је неопходни механизам када је реч о платном промету и финансирању за Србе и друге грађане на КиМ“, рекао је Петковић.

15:36 – Било је важно да састанку буде БПШ, преко ње иду сва плаћања на КиМ

Петковић је рекао је да се Београд годинама суочава са условљавањима Приштине уочи дијалога, али да Београд зна како да се понаша у разговорима.

Он је то рекао одговрајаући на питање новинара да ли је тачно да је уочи састанака било условљавања из Приштине за данашње састанке и саставе делегације.

„На том тројном састанку били су представници Министарства финансија и банке Поштанске штедионице јер је важно да се чује њихов глас, да се види да није тачно да комерцијална банка има више српских рачуна од Поштанске штедионице. Не знам да ли су представници Приштине то изнели јер нису знали за тај податак, али 55.000 рачуна иде преко банке Поштанске штедионице“, рекао је Петковић.

Како је рекао Поштанска штедионица, има пет експозитура, а сва плаћања, иду преко ње због чега је било важно да се чује њихов глас и јер је и она део решења.

Извор: Т а н ј у г; Видео: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон