КосовоНасловна

На административним прелазима постављени дисклејмери о слободи кретања за сва возила са Косова

На свим административним прелазима Косова и Србије вечерас су постављени дисклејмери на којима се истиче да је омогућена слобода кретања за сва возила са простора Косова, која се спроводи искључиво из практичних разлога и ни на који начин не значи признање Косова.

Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ објаснио је раније да је ова одлука донета како би се “омогућила слобода кретања за сва возила” и да ће она “олакшати животе Србима на КиМ јер они највише користе административне прелазе”.

На дисклејмеру који је постављен на административном прелазу Мердаре последњег дана 2023. године наглашава се да је омогућавање учешћа у саобраћају возила са свим регистарским ознакама омогућено искључиво из практичних разлога, како би се омогућила слобода кретања, а да то не значи и признавање једностраног проглашене независности Косова.

“Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране привремених институција самоуправе у Приштини се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности ‘Косова’, не прејудицира одређивање коначног статуса ‘Косова’ и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених Нација”, стоји у дисклејмеру.

У дисклејмеру је наведено и да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине ( Косова) искључиво из практичних разлога и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова.

Одлука о слободном кретању свих возила са територије Косова почиње да се примењује од сутра, 1. јануара.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон