ВестиКултура

У Лепосавићу одржана изложба радова Удружења ликовних уметника Косова и Метохије

У Галерији Центра за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу, одржана је изложбе радова Удружења ликовних уметника Косова и Метохије.

На Изложби, коју је организовао Покрајински културни центар Приштина – Лепосавић, приказани су радови тридесет три уметника са ових простора. 

Изложба доноси допринос очувању и обогаћивању уметничког наслеђа на Косову. Њихова дела сведоче о снази уметности у обликовању смисла и лепоте у животима на овим просторима. 

Дела различите форме и технике настала су од руку уметника који имају било какве додире са Косовом, истакла је вршилац дужности директора Покрајинског културног центра Приштина-Лепосавић, Јована Савић-Јевтић. 

„Ово су радови аутора који су пореклом са Косова и Метохије или су то студенти који су студирали на Факултету уметности, било шта што их веже за Косово и Метохију. Ово је самостални рад, није настао на колонији већ ауторско дело, тако да смо представили 33 излагача, који су имали шта да кажу кроз слику скулптуру, цртеж, везано за Косово и Метохију и њихову импресију пренели на платно, цртеж, папир у материјалу и представили се публици у Лепосавићу“, казала је Савић-Јевтић. 


Она је додала да ће уметничка дела бити приказана и у многим градовима широм Србије. 

„Ово није крај наше подршке удружењу, ми настављамо даље са изложбом, а она ће такође бити приказана у Крушевцу, Прокупљу, Нишу и Алексинацу, где ће људи и публика, поштоваоци уметности, колеге и људи у расељеништву имати прилику да виде стваралаштво удружења Ликовних уметника Косова и Метохије „, истакла је Савић-Јевтић. 

Изложба је одржана у сарадњи са Покрајинским културним центром Приштина – Лепосавић, чији је идејни творац пројекта које је подржало Министарство културе Србије.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон