Косово

На литургији у Урошевцу и верници из Београда

У цркви Светог цара Уроша у Урошевцу данас је служена литургија, којој је, захваљујући фондацији „Свети Архангели“ присуствовао и већи број верника из Београда, међу којима истакнути професори, академици и млади научници.
Председник фондације „Свети Архангели“ Синиша Димић каже да су одлучили да овакве посете цркви Светог цара Уроша организују више пута у току године, због чињенице да литургије свештеник најчешће служи у празној цркви.

Фондација је, прича, била позвана прошле године, као гост, за време празника Усековање главе светог Јована Крститеља, када се прослављао значајан јубилеј – 90 година од оснивања светиње.

„Иако је било много људи у порти и играло се српско коло после 20 година, ми смо ипак били суочени са чињеницом да свештеник најчешће служи литургију у празној цркви и вероватно нас је тада и погледао свети цар Урош и поручио да чешће долазимо у његов Урошевац“, каже Димић за Косово онлајн.

Отуда одлука да више пута годишње организују пут за Урошевац. За сада је довољан један полазак аутобуса из Београда.

„А, надам се, када се прими ова литургија и свето причешће, да ћемо успети да пренесемо на већи број људи. Није ни случајно што се ово дешава у марту, месецу када се сећамо свих година страшног страдалничког пута нашег народа у мартовском погрому и нека ова урошевачка литургија буде један симбол не само одржања српског народа на овим просторима него и повратка прогнаних“ рекао је Димић.

Редовни професор Београдског универзитета, Миленко Џелетовић, родом из Урошевца, који је четврт века живео у овом граду истиче да увек са неизмерном радошћу долази у посету овој светињи.

„Данас смо имали задовољство да присуствујемо једној величанственој литургији у цркви цара Уроша у Урошевцу и могу да кажем и моје слободно уверење да је вероватно после 90 година од њеног оснивања никад није било више ученијих људи у Урошевцу, академика, професора Београдског универзитета, људи из Београда који су захваљујући фондацији ‘Свети Архангели’ посетили Урошевац у благословеној литургији и молитвеном загрљају нашег оца Трајка и његових саслужитеља братства манастира Драганац, оца Арсенија Арсенијевића, оца Драгана из Београда“, каже Џелетовић.

Нада се да би ово могао да буде почетак интензивнијих и чешћих долазака не само Урошевчана него и свих верника.

„Да дамо ветар у леђа, да помогнемо оцу Трајку да устраје и истраје као једини који са својом породицом живи у парохијском дому у порти цркве цара Уроша и који ево 2.000 година после Христа, чува његову веру предано и одано… Док су ова врата, храма Светог цара Уроша у Урошевцу отворена, отворена су и сва врата наших порушених и попаљених домова јер сви Урошевчани имају могућност да дођу и да се помоле цару Урошу, да клекну пред икону Богомајке и изговоре речи косовског песника ‘пресветла мајко извору наде једина жељо што спозна творца недај да нам завичај украде неман злобнија од иконоборца'“ рекао је Џелетовић.

Јереј Трајко Влајковић који са породицом живи у парохијском дому у порти цркве Светог цара Уроша истиче да је захвалан Богу што је данас у цркви било пуно људи јер углавном литургије служи у празној цркви или пред само неколико њих.

„Данас Богу хвала друга недеља часнога великога поста посвећена Григорији Палами када се сећамо једног подвижника Божјег који нас је научио молитви и спознању Бога. Данас смо ето Богу хвала у то име и у име васкрслога Господа окупио се овде један број људи, ти људи су заправо дошли преко фондације „Свети Архангели” које је предводио њихов организатор и председник Синиса Димић, заједно са научницима,академицима, млађим научницима, заиста једна група људи која дуго овај храм није посетила. У литургији Богу хвала молитвено саслуживали су пароси из Београда отац Арсеније и отац Драган и овим приликом благодарим Богу што их је призвао да данас ето узнесемо наше молитве Господу и данас је био посебан дан за ову цркву и овај храм јер овде је неретко случај да у самоме храму за време недељне литургије буде више од пет људи и заиста срећан сам због тога и Господ и Цар Урош и сви Божји угодници се радују данас заједно са нама у овоме храму“, истиче јереј Влајковић.

Он додаје да оно што нам Господ не само данас већ свакога дана поручује то је да волимо једни друге да будемо искрени једни према другима да опраштамо једни другима како би и Господ нама опростио.

Црква Светог цара Уроша налази се у центру Урошевца и припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон