КултураНасловна

Народно позориште Приштина обележило јубилеј 75 година рада

Под слоганом „Упркос свему“ Народно позориште Приштина обележило је 75 година рада и означило почетак нове позоришне сезоне. Кроз те две речи, „Упркос свему“, садржан је вишедеценијски историјат овог позоришта.

– Чини се да историја овог позоришта, као и свих институција које су везане за своју публику, свој народ, представља и историју српског народа и свега кроз шта је он прошао на Косову и Метохији – рекао је Предраг Радоњић, директор Приштинског народног позоришта.

За годишњицу је публиковано друго, проширено издање каталога најстарије, професионалне установе културе на Косову и Метохији.

– Покушала сам да на један сажет начин објасним и прикажем све оно што се дешавало у протеклом периоду, ма да је ситуација била изузетно тешка. Свега је и свачега било у раду нашег позоришта, од поновног дизања из пепела и стављања на ноге, до садашњег тренутка када имамо пред собом један озбиљан ансамбл који има свој рејтинг и позоришну репутацију – рекла је Радмила Кнежевић, глумица и коаутор каталога.

– Врло је важно да постоје овакве публикације јер ми имамо утисак да је све снимљено и да се наш живот апсолутно снима и да се наш рад тако дефинише. Суштина је да ће овакве публикације бити маркер у будућности, шта је урађено и на основу њих ћемо практично знати, каква је била наша слика, какво је било наше стање, какво је било наше позориште и наша уметност – истакао је директор Дома културе Живојин Ракочевић.

Поводом јубилеја, заслужним појединцима уручене су годишње награде, а у Галерији Дома културе отворена је изложба фотографија са позоришних представа и званично означен почетак нове позоришне сезоне.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон