KulturaNaslovna

Narodno pozorište Priština obeležilo jubilej 75 godina rada

Pod sloganom „Uprkos svemu“ Narodno pozorište Priština obeležilo je 75 godina rada i označilo početak nove pozorišne sezone. Kroz te dve reči, „Uprkos svemu“, sadržan je višedecenijski istorijat ovog pozorišta.

– Čini se da istorija ovog pozorišta, kao i svih institucija koje su vezane za svoju publiku, svoj narod, predstavlja i istoriju srpskog naroda i svega kroz šta je on prošao na Kosovu i Metohiji – rekao je Predrag Radonjić, direktor Prištinskog narodnog pozorišta.

Za godišnjicu je publikovano drugo, prošireno izdanje kataloga najstarije, profesionalne ustanove kulture na Kosovu i Metohiji.

– Pokušala sam da na jedan sažet način objasnim i prikažem sve ono što se dešavalo u proteklom periodu, ma da je situacija bila izuzetno teška. Svega je i svačega bilo u radu našeg pozorišta, od ponovnog dizanja iz pepela i stavljanja na noge, do sadašnjeg trenutka kada imamo pred sobom jedan ozbiljan ansambl koji ima svoj rejting i pozorišnu reputaciju – rekla je Radmila Knežević, glumica i koautor kataloga.

– Vrlo je važno da postoje ovakve publikacije jer mi imamo utisak da je sve snimljeno i da se naš život apsolutno snima i da se naš rad tako definiše. Suština je da će ovakve publikacije biti marker u budućnosti, šta je urađeno i na osnovu njih ćemo praktično znati, kakva je bila naša slika, kakvo je bilo naše stanje, kakvo je bilo naše pozorište i naša umetnost – istakao je direktor Doma kulture Živojin Rakočević.

Povodom jubileja, zaslužnim pojedincima uručene su godišnje nagrade, a u Galeriji Doma kulture otvorena je izložba fotografija sa pozorišnih predstava i zvanično označen početak nove pozorišne sezone.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button