Косово

Никола Јовић, иако слеп, међу најбољим студентима: Нема потребе за изговорима

Иако слеп од осмог месеца живота Никола Јовић из Косовске Митровице бележи врхухске резултате. Студент је четврте године Филозофског факултета на Катедри за Енглески језик и књижевност. Са просечном оценом 9, 32 нашао се међу најбољим студентима треће и четврте године. Све постиже захваљујући својој породици, која је увек уз њега, у свакој животној борби.

Да немогуће постоји и да када нешто истински желимо то можемо да и остваримо кроз свој пример најбоље показује Митровчанин Никола Јовић, студент четврте године Филозофског факултета.

„Нема потребе за изговорима, а и са једне стране постоји обавеза према професорима, не обавеза у смислу да је то сад нешто лоше, него су професори заиста максимално све урадили да ми адаптирају све што ми је потребно. Користим лаптоп који има програм који ми чита све што се налази на екрану, професори припреме литературу у електронском формату, договарам се са њима ако наиђе неки проблем, могу увек да им се јавим, да им објасним шта се дешава и заиста имао сам одличну сарадњу са њима“, каже Никола за ТВ Мост.

Страствен је заљубљеник у науку и технологију, а подједнако воли музику и спорт.

„Највише волим технологију, то је донекле повезано са учењем, а у исто време и није. То сам волео и пре факултета и пре средње школе. Истражујем на интернету разне информације и чињенице, такође волим све везано за компјутере, софтвере, телефоне, то је да тако кажем мој хоби. Волим музику и спорт“, наводи.

Рођен је као здраво дете, а у осмом месецу дијагностикован му је тумор на оба ока. Његова борба са видом траје 23 године.

„Сва срећа у несрећи да кажем, да је било само тако на оба ока јесте, али да није нешто то даље отишло. Рађена је операција, живот му је био угрожен, то је морало што пре да се одради. Било је тешко и било је потребно време да се сви прво некако привикнемо на све то, да се то десило тако одједанпут, али ето хвала Богу он је одрастао онако као весела здрава беба и некако мислим да ми је он пружио подршку у свему томе, да то лакше пребродимо сви“, каже  Данијела Јовић, Николина мајка.

Подсећа родитеље деце која имају здравствене проблеме и нерадо говоре о томе, да се ослободе страха и поручује да су њихова деца иста као и остала, са истим потребама и жељама. „Морате да гледате напред, да се трудите и једноставно да омогућите деци да живе и раде, да пронађу себе негде у неком сегменту“.

Град у ком је одрастао, завршио основну и средњу школу, Никола носи у srcу, уз жељу да ту остане и настави школовање.  

„Само се надам да ће се решити ова безбедносна ситуација на КиМ и да ћемо радити у мало бољим условима. Ја сам задовољан свим условима на нашем факултету, ту је све савршено, само се надам да ћемо мало безбрижније и смиреније радити“, каже Никола.

За борбу, истрајност и храброст Никола је одавно положио испите са највишим оценама. За врхунске резултате које постиже на факултету додељена му је награда. Нашао се међу пет најбољих студената треће и четврте године.

Ови млади људи су најбоља гаранција да ће нашу земљу имати ко да унапређује и развија.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон