Косово

Николић: Курти са сарадницима глуми неслагање око ЗСО, купује време пред изборе

Политиколог Урош Николић изјавио је да различити ставови који долазе из Самоопредељења по питању ЗСО упућују на раскол унутар странке, али не искључује могућност да Аљбин Курти све глуми како би се питање ЗСО што дуже одлагало због предстојећих избора.

„Да покрет Самоопредељење није баш најкохерентнији показало се претходних месеци, да не кажем и година и већ је долазило до неких дисонантних тонова, али и цепања странке. Један од најближих сарадника Аљбина Куртија Хаки Абази напустио је покрет Самоопредељење и окренуо се против Куртија у једног од његових најжешћих критичара“, рекао је Николић за Косово онлајн.

Додаје да је, ипак, могуће да Курти са сарадницима фингира ту игру и глуми неслагања око ЗСО да би се тај процес растезао.

„Курти игра те перфидне игре и није искључено да је тако и по питању тих дисонантих ставова у Самоопредељењу и различитих варијанти да ли ће ићи на Уставни суд или неће. То може бити игра где би они унутар покрета глумили доброг и лошег полицајца да би се опструисали ти процеси, а не заборавимо да се Косово ближи изборима“, каже Николић.

Према његовом мишљењу, Курти се показао као жилав политичар и тежак противник Србије који користи сваку прилику да маневрише и извуче максималну корист за себе.

„Када је био притиснут од западних партнера, само је применио одлуку Уставног суда из 2016. и после осам година вратио земљиште манастиру Високи Дечани. Сада на основу тога можда успе да истргује да Косово добије чланство у Савету Европе. Заборављамо да је ЗСО потписана пре пуних 11 година година, а ништа од тога што је Србији требало да иде у корист они нису применили“, истиче Николић.

Када је у питању ЗСО, после одлуке о Дечанима, Николић истиче да тај процес толико дуго траје, па се ту могу очекивати разне замке.

„Имали смо ситуације где су се поједине немачке фондације нудиле да оне уређују нацрт, па су Привремени органи у Приштини тврдили да ће они направити свој нацрт ЗСО, што је у потпуној супротности са оним што је изворно потписано у бриселском споразуму. Свакакве опције су у игри. Све је нека врста игре са циљем психолошког притиска на Србе који живе у сталној неизвесности и никад не знају шта носи нови дан. Свака нова ситуација води у тихи егзодус. То је очигледно Куртијева стратегија“, сматра политиколог.

Подсећа да у Самоопредељењу има екстремиста са ригидним ставовима који не попуштају ни по једном питању што такође може довести до сукоба унутар странке.

„Наспрам њих, истурају неке са мало ублаженијим ставовима који би око ЗСО пристали на мање од оног што је Србија пристала бриселским споразумом. Курти и у његовом натезању са западним партнерима користи ту тактику да агресивно иде на максималистичке циљеве, па онда, ако то не може да оствари, он попусти. Тим подизањем прага и одустајањем од максималистичких циљева који су од старта били нереални, он успева да постигне оно што је од почетка хтео, па то изгледа као неки компромис. Све што се дешава у Самоопредељењу видим као представу, а да ли ће ту стварно бити неких сукоба, то ћемо видети у предизборно време. Уколико га неко од значајнијих функционера који и јесу давали дисонантне тонове напусти или заиста изађе из покрета, то ће значити да је то реалан сукоб. Али уколико и даље међусобно шаљу дијаметрално супротне поруке, а сви остају у тој партији, то би значило да је то фингирано. Нико не може да ме убеди да је један енвериста попут Аљбина Куртија велики демократа који допушта да у његовом Самоопредељењу цвета хиљаду ружа. Какав је на подручју целог Косова, такав је и у својој партији. Нема ту унутарпартијеске демократије“, закључио је Николић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон