ДруштвоНасловна

1. јун – Међународни дан деце

Међународни дан деце, 1. јун,  који је пут проглашен 1925. године у Женеви, на првој Светској конференцији о добробити деце, званично је усвојен у међународној заједници 1950. године, и од тада се обележава у многим земљама, укључујући и Републику Србију. Светски дан детета 1. јун, међународни дан сваког детета где год да се налази.

Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета усвојен од стране Уједињених нација 1989. године.

Основни принципи Конвенције су:

– право на живот, опстанак и развој;

– најбољи интрес детета;

– право на партиципацију;

– право на недискриминацију.

На данашњи дан се одржавају манифестације широм света са циљем да се организују дружења деце која припадају различитим националним мањинама, деце са сметњама у развоју као и деце без родитељског старања.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања активно се бави збрињавањем деце са посебним потребама, у установама које су намењене њима, спроводи Породични закон у свим аспектима који се тичу хранитељства, усвојења, старатељства и развода бракова. Поред тога, министарство има активну улогу у креирању јавних политика, као  носилац свих законских и подзаконских, и свих других аката и решења, која се односе на дечију популацију.

Поред тога, овај дан има за циљ да се скрене пажња јавности на обавезе друштва према деци као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Доласком на свет та мала бића нас уче многим стварима: да будемо весели, а да нам за то није потребан разлог, да будемо упорни и истрајни као када са ормара желимо забрањени слаткиш, да када паднемо док трчимо кроз паркић брзо и устанемо, када плачемо да нам загрљај драгих буде уточиште и подстрек за даље. То су ваша и наша деца и треба их заливати и неговати као цвет, јер цвет је украс баште и украс света.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон