ВестиКосово

Николић: Срби на Косову страхују да би их Закон о држављанству могао угрозити


Косовска влада недавно је усвојила Нацрт закона о држављанству и одобрила измену и допуну Закона о имовинским правима страних држављана, чиме је Албанцима који живе у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу омогућено да стекну имовинска права на Косову, а Срби страхују да би их такав потез могао угрозити повећавањем броја Албанаца, оценио је за Косово онлајн Иван Николић из НВО „Комуникација за развој друштва“, додајући да је тешко говорити да ли ће ти закони утицати на промену демографске структуре на Косову.
Николић истиче да је у овом тренутку тешко оценити и проценити да ли ће Закон о држављанству, уколико буде био усвојен, на било који начин да утиче на попис који се очекује у будућности или генерално на промену демографске структуре на Косову.

Он подсећа и на визну либерализацију, те да је популаран тренд одласка у иностранство који може бити привремен, а може се искористити и за неко дугорочно решење, па је стога тешко одредити какве ће последице имати тај Закон.

„Оно што јесте занимљиво је чињеница како то људи из српске заједнице схватају и која им се на тај начин порука преноси од стране Владе у Приштини, па су и ту чак мишљења подељена. Већина мисли да је то још један у низу потеза који ће на неки начин угрозити српско становништво повећавањем броја Албанаца, док се на другу страну уводи борба да се фамозни српски пасоши прихвате и уђу у процес визне либерлаизације, тако да је то једна тема о којој је изузетно тешко говорити без неких конкретних и мерљивих података и мислим да ће много занимљивије бити када прође неко време и када имамо тачан број људи, рецимо Албанаца из ‘прешевске долине’ који су добили косовска документа, број Албанаца који је напустио Косово након визне либерализације и мислим да ће на крају и сам попис бити један показатељ. Члановима српске заједнице то дође још један у низу потеза који их угрожава“, рекао је Николић.

Такође, недавно је косовска влада одобрила измену и допуну Закона о имовинским правима страних држављана на Косову, чиме је Албанцима који живе у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу омогућено да стекну имовинска права на Косову.

„Не верујем да ће да се сад ту драстично промени ситуација на терену, опет у том демографском смислу, или да ће пак огроман број Албанаца из ‘прешевске долине’ купити неку не знам коју имовину овде на Косову. Углавном се ту ради о људима који су већ дуго овде и већ имају неки свој живот овде и вероватно је аргумент косовске владе да њима хоће да олакшају, са друге стране, из перспективе српске заједнице може да се протумачи као потез владе да тежи ономе о чему је Курти неформално и формално причао и у предизборној кампањи помињући чак и Велику Албанију и све оно од чега српска заједница и те како зазире“, рекао је Николић.

Извор:Косовонлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон