КултураНасловна

Од првог децембра нови серијал „Косовска софра“ на РТВ Грачаница

Од првог децембра на РТВ Грачаница почиње емитовање новог серијала „Косовска софра“ у продукцији удружења „Литера“.

У овом серијалу, као и у претходном, бавимо се очувањем и презентовањем наше традиције, рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Радмила Миљковић, председница медијско-културног удружења „Литера“.

 „Косовска софра је емисија културно-образовног карактера, која се састоји од четири епизоде. Прва епизода, коју смо снимали у Лапљем Селу, посвећена је традиционалној, струганој косовској погачи; другу епизоду снимали смо у Мушникову, а приказујемо традиционалну посластицу Средачке жупе-корник; у Партешу смо снимали трећу епизоду где приказујемо традиционално јело Косовског поморавља-мацаљку и у последњој епизоди овог серијала у Готовуши приказујемо традиционално јело Сиринићке жупе- флију“, истакла је Миљковић.

Удружење „Литера“ је до сада успешно реализовало четири серијала. У првом серијалу „Хајде да се играмо“ оживели су заборављене дечији игре, у другом „Хајде да се играмо и рециклирамо“ научили су како се кроз игру и забаву може рециклирати, серијалом „Ђаци природњаци“ указали су на значај очувања животне средине, а серијал „Косовске нити“ бави се очувањем наше традиције, као и нови, пети серијал „Косовска софра“.

„Мислим да ћемо и даље наставити да се бавимо традицијом и очувањем националног идентитета јер језик, традиција и обичаји представљају идентитет једног народа а ми морамо наћи начин да сами себе сачувамо“, истакла је Миљковић.

Серијал „Косовска софра“ на телевизији Грачаница биће премијерно емитован понедељком у 19 часова, реприза ће бити уторком у 10 сати, а поред ТВ Грачаница, биће емитован и на ТВ Мост, ТВ Пулс и ТВ Мир.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон