КосовоКултураЛокалнеНасловнаПравославље

Обележена школска слава у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници

Свечаном Светосавском литургијом и резањем славских колача у манастиру Грачаница обележен је празник посвећен првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави, литургију је служио грачанички парох Дарко Маринковић.

„ Данас је велики дан за наш православни народ, јер прослављамо једног великог човека, једног великог пастира божијег. Човек, светитељ који је оставио царску круну, заменивши то молитвом, постом, тешким монашким испосничним животом, у далекој за нас Светој Гори где је пронашао себе“, рекао је у својој беседи парох Дарко Маринковић.

У просуству великог броја ученика, родитеља, наставног особља и гостију школска слава пригодним програмом обележена је и у ОШ „ Краљ Милутин“ у Грачаници.

Директор школе „ Краљ Милутин“ Владимир Милкић, честитао је славу својим колегама просветним радницима и ученицима.

„ Као и у свим школама на простору Србије, Републике Српске, Црне Горе, прославља се наш први учитељ Свети Сава, хтео бих да поздравим све просветне раднике, све ученике, срећна им слава, пуно им здравља желим и пуно среће и радости“, рекао је Милкић.

Колачар славе, наставник математике у ОШ „ Краљ Милутин“, Иван Николић каже да је срећан што је ове године домаћин славе и да га ова слава веже на лепа сећања из ученичких дана, када је и сам учествовао у приредбама.

„ Изузетна ми је част што моја породица и ја имамо прилику да будемо домаћини, данашње славе.  Искористио бих ову прилику да честитам славу пре свега мојим ученицима и колегама и да пошаљем поруку ученицима да будемо достојни наших предака и Светог Саве и да буду још бољи него што су данас“, рекао је Николић.

Свети Сава сматра се зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа. Савиндан који је за школску славу установљен 1840. године, ученици основних и средњих школа сваке године обележавају пригодним културним програмом.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон