КосовоНасловна

Обележено 20 година од убиства Димитрија Поповића у Грачаници

Парастосом на гробљу у Грачаници, паљењем свећа у малој цркви у центру Грачанице и комеморативном академијом у Дому културе обележено је двадесет година од убиства седамнаестогодишњег Димитрија Поповића.

Петог јуна 2004. године у самом центру Грачанице, сурово је од стране злочинаца који до данашњег дана нису кажњени, убијен млади Димитрије Поповић. Сећање на овај догађај и жртву Димитрија Поповића сачувано је до данас, а у самом центру Грачанице изграђена је и мала црква која је посвећена овом младићу, али и свим жртвама од 1999. године до данас. Испред ове цркве и данас је одржан поетски час и запаљене су свеће за помен Димитрију.

– Моје дете је страдало само зато што је Србин. Хвала Богу да су остала деца остала жива. Двадесет година траје и нека су сви живи и здрави, захваљујући њему горе – рекла је мајка убијеног Димитрија Јоргованка Поповић.

– Димитрије Поповић је најчистији симбол жртве Косова и Метохије. Зато је он на врху десетина генерација свештеника, учитеља, професора из ове породице. Он је постао истински симбол овог тренутка, овог времена и наших живота – рекао је Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници и председник УНС-а.

– Велика је ствар што се у Грачаници већ доста споменика подигло управо страдалима, а и овај споменик је место одакле иде једна слика о Грачаници да не заборављамо своје жртве – рекао је књижевник Ратко Поповић, стриц покојног Димитрија.

Обележавању годишњице убиства Димитрија Поповића, поред владике рашко-призренског Теодосија, представника локалне самоуправе, установа и институција, присуствовали су и представници Канцеларије за Косово и Метохију, као и Српске листе.

– Породица Поповић у Грачаници, породица свештеника, изнедрила је нашег Димитрија који је ходио овом земљом, долазио у манастир Грачаницу и који је имао јасно опредељење још као дете и као младић. Када се деси нешто попут онога што се десило пре 20 година, овде у Грачаници, када се тако нешто деси од руке злочинаца, од руку оних који би хтели да сви нестанемо са ових простора, та смрт је нешто посебно, она се тешко може схватити – рекао је владика рашко-призренски Теодосије.

– Наш дечак Димитрије Поповић убијен је на самом почетку овоземаљског живота, али сви ми као хришћани знамо да је он данас међу анђелима, истим оним анђелима који нас вековима гледају са зидова наших манастира и немо сведоче о патњи нашег народа. Крв убијеног Димитрија је на рукама крвника, али је срамота на душама оних који су овај и многе друге злочине могли и морали да спрече – истакла је на комеморативној академији Милена Парлић, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

– Двадесет година је прошло од тог пуцња, од пуцња који је дубоко остао урезан у нашој породици, али исто тако остао дубоко урезан у нашој Грачаници. То је променило све, променило је наше животе. Променило је начин нашег опхођења према ситуацији – рекао је начелник Косовског округа Срђан Поповић, брат убијеног Димитрија.

Комеморативну Академију уприличили су и чланови црквеног хора „Бранислав Нушић“, ансамбла „Венац“, а приказан је и филм о Димитрију Поповићу.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон