НасловнаСрбија

Председник Вучић уручио одликовања поводом Дана државности, међу њима КБЦ Косовска Митровица, Мати Харитина и Павлина Радовановић из Ораховца

Председник Србије Александар Вучић уручио је, на свечаној церемонији у згради Председништва, која је отпочела  интонирањем химне Боже правде, одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије, а међу више од 100 награђених су дипломате, академици, професори, књижевници, уметници, спортисти.

Међу одликованима су и Клиничко-болнички центар Косовска Митровица, који је добио Сретењски орден, другог степена, као и девојчица из Ораховца, Павлина Радовановић, позната по интерпретацијама косовских и народних песама, добитник  Карађорђеве звезде, трећег  степена, као и игуманија манастита Пећка патријаршија,  мати Харитина.

Орден српске заставе првог степена добили су  председник Светског економског форума Берге Бренде, председница Кинеског института за међународне односе Чен Бо, амбасадор Шпаније у Србиј,и Раул Бартоломе Молина и саветник руског председника за културу Владимир Толстој.Орден српске заставе другог степена добили су Мохамед Набхан, Федор Росоха и Валериј Бриљов.

Председник Србије Александар Вучић поручио је, на церемонији доделе одликовања да  обележавамо два најважнија догађаја у оснивању српске државе и да су управо људи оно што их спаја, а без чијег жара и жртве ништа не би било могуће.

,,Данас, 40 дана после Божића, ми славимо Сретење, најважнији датум у верском, политичком, културном и исторском календару Србије. За нас је Сретење црвено слово. Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се глоба давати не може, нити трпети зулум и неправда. И борба против зулума и неправде“, истакао је Вучић у обраћању на свечаности у Председништву Србије.

Председник је рекао да обележавамо два најважнија догађаја у оснивању модерне српске државе, први је ослободилачка револуција, а други је организација и уређење државе.

,,При том су један и други тесно повезани, зависе један од другог, условљавају се међусобно. Али ћу данас, пре него што вам уручим признања, да укажем на ону по мени најважнију везу међу њима. Та веза су људи, они који су имали снаге да оба велика посла изнесу, па и по цену сопствене жртве. Они чији су снови били толико велики, да су морали бити остварени“, рекао је Вучић.

Свечаности присуствују  премијерка Србије Ана Брнабић, министри у влади, патријарх српски Порфирије, председник Републике Српске Милорад Додик, представници Срба из региона као и бројне званице.

Извор: ТВ Мост ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон