КосовоЛокалне

Одржан Одбор за безбедност

У сали Скупштине општине у згради Општине Грачаница одржана је прва редовна седница општинског Одбора за безбедност, на којој се расправљало о тренутној безбедносној ситуацији, након недавног догађаја у Сувом Долу, где је полиција ухапсила две особе због поседовања нелегалог оружја и узнемиравања мештана.

Седница, којом је председавала председница Општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, почела је усвајањем Дневног реда и записника са претходне седнице одржане 29. фебруара ове године. Замерку на записник имала је чланица одбора Снежана Јовановић, која је захтевала да се у њему убаце примедбе које је имала под тачком разно.

Председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић је говорећи о тренутној безбедносној ситуацији казала да је нестабилна, те да се наши суграђани због последњих догађаја осећају небезбедно.

„Станари зграда и мештани Сувог Дола узнемирени су након дешавања у том месту, где је примећено кретање непознатог лица са оружјем, као и чињенице да је полиција у једном стану пронашла две аутоматске пушке. Према информацијама које ја имам приведена су два лица, којима је одрђено задржавање до 48 сати“, казала је Шубарић.

Она је истакла да је пре овог догађаја у стану нелегално боравило једно лице, које је након пријаве станара, уз асистенцију полиције исти напустило, након чега су општинске службе замениле браву.

Објашњено је да је брава обијена и да је особа која тренутно борави у стану син корисника, који је иначе једно од два приведена лица. Кориснику стана послато је обавештење да му уговор који истиче 28. јуна ове године неће бити продужен, јер га Комисија за становање након неколико контрола није затекла у њему.

Седници су присуствовали и представници станара зграда у Лапљем Селу који су се општинским представницима и полицији захвалили на брзој реакцији. Истакли су да су грађани и даље узнемирени, посебно због чињенице да једно лице (син корисника стана) још увек борави у стану. Један од представника станара, Младен Спасић, је у циљу побољшања безбедности изнео низ захтева. Од општинских представника затражено је да Комисија за становање обави ревизију станова, те да се породицама или појединцима који не користе станове укине право становања. Захтевали су и постављање нових надзорних камера, затим инсталацију недостајуће уличне расвете, постављање лежећих полицајаца у улицама око зграда, као и да се забрани кретање возила чија тежина премашује 10 тона.

Говорећи о безбедносној ситуацији, председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић казала је да све нас узнемирила и вест о пуцњави из два аутомобила на путу између Лапљег Села и Грачанице.

Седници је присуствовао и командир Полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић који је, упркос последњим дешавањима, безбедносну ситуацији окарактерисао задовољвајућом, а општину Грачаница као једну од најсигурнијих.

„Што се тиче догађаја у Сувом Долу, акција полиције је уследила одмах по пријави, привели смо лица којим је одрђен притвор до 48 сати. Према информацијама које имам, пушке које су пронаћене нису за употребу и вероватно их је тужилац зато и пустио. Појачали смо присуство полиције“, казао је Трајковић.

Говорећи о пуцњави на путу између Лапљег Села и Грачанице, Трајковић је казао да се инцидент догодио између два лица албанске националности.  

„Случај је преузела регионална истрага и тиме се бави тужилаштво. Два лица су у притвору, једно је са територије општине Грачаница, а друго не“, казао је он.

На првој редовној седници Одбора за безбедност било је речи и о проблему паса луталица. Члан одбора из Лапљег Села Славиша Тодић конкретно је указао на нелегални азил који се налази на површини некадашњег „Ратара“ у том месту.

„Угоржена је безбедност људи и њихове имовине због увећаног броја паса луталица. Размиљшамо о покретању петиције за затварање нелегалног азила у Лапљем Селу. Тражимо да се он пребаци на другу локацију“, рекао је Тодић.

Директор администрације Драгиша Стојановић објаснио је да је инспекција упозната са тим проблемом и да су предузети кораци за његово решавање.

„Азил у Лапљем Селу је бесправно отворен. Општински инспектори су изашли на терен и констатовали да нема никакву дозволу за рад. Обавестили смо Агенцију за ветерину са њима смо такође изашли на терен и збранили рад. Међутим, они су се оглушили и наставили са радом и према последњим информацијама против власника је покенут судски поступак, те очекиемо да ће азил ускоро бити затоврен. Пси ће превремено бити смештени у прихтатилишту које се налази између Лапљег Села и Грачанице“, казао је Стојановић.

Седници су присуствовали представници ОЕБС-а, УНМИК-а и КФОР-а.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон