KosovoNaslovna

OEBS: Tražimo objašnjenje od Prištine o deportaciji igumana Fotija

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je danas da je u kontaktu sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi sa deportacijom protosinđela Fotija – igumana manastira Devina voda i naglasila da traže pojašnjenje vlasti u Prištini o razlozima za njegovu deportaciju u Severnu Makedoniju.

„OEBS dosledno podržava sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve da dobiju svoje boravišne dozvole u ​​skladu sa kosovskim zakonodavstvom“, navodi se u pisanom odgovoru za Tanjug.

Наглашавају да је Мисија ОЕБС-а такође пружила подршку оцу Фотију. Епархија рашко-призренска саопштила крајем недеље да је косовска полиција депортовала са KиМ у Северну Македонију игумана манастира Девина вода, који се налази на девет километара од Звечана.

Eparhija je ocenila da je tim činom praktično započeo otvoreni progon sveštenstva i monaštva SPC sa KiM, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na KiM.

Otac Fotije je 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekidno punih 13. godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

On je kao državljanin Severne Makedonije koji je kao i druga sveštena lica Eparhije raško-prizrenske koja nemaju dokumenta izdata iz Prištine, aplicirao poslednjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu, navodi se u saopštenju.

Redovno je i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre desetak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini.

On je takođe imao zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

Otac Fotije kao i druga crkvena lica Eparhije raško-prizrenske koja apliciraju za dokumenta, ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni tokom deportacije.

Iguman Fotije stalno je nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ”sever Kosova nije u sistemu” i da ne može da aplicira za dokumenta sa adrese na kojoj živi.

Kada je trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je, bez obrazloženja, da je njegov zahtev odbijen, navedeno je u saopštenju.

Štaviše, iako je imao odobren boravak do 11. novembra 2023. godine rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa KiM, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na KiM poništene i da će njegov dalji boravak na KiM biti nelegalan.

U dokumentu koji mu je dostavljen, citirani su članovi zakona koji se odnose na ”razloge nacionalne bezbednosti” bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer otac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.

Izvor: RTS

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button