КосовоНасловна

ОЕБС: Тражимо објашњење од Приштине о депортацији игумана Фотија

Мисија ОЕБС-а у Приштини саопштила је данас да је у контакту са Српском православном црквом у вези са депортацијом протосинђела Фотија – игумана манастира Девина вода и нагласила да траже појашњење власти у Приштини о разлозима за његову депортацију у Северну Македонију.

„ОЕБС доследно подржава свештенство Српске православне цркве да добију своје боравишне дозволе у ​​складу са косовским законодавством“, наводи се у писаном одговору за Танјуг.

Наглашавају да је Мисија ОЕБС-а такође пружила подршку оцу Фотију. Епархија рашко-призренска саопштила крајем недеље да је косовска полиција депортовала са КиМ у Северну Македонију игумана манастира Девина вода, који се налази на девет километара од Звечана.

Епархија је оценила да је тим чином практично започео отворени прогон свештенства и монаштва СПЦ са КиМ, што је неприхватљиво и вишеструко погоршава међунационалну и међуверску ситуацију на КиМ.

Отац Фотије је 2009. именован је за настојатеља манастира Девина вода код Звечана, где је од тада боравио непрекидно пуних 13. година обављајући своје монашке дужности.

Он је као држављанин Северне Македоније који је као и друга свештена лица Епархије рашко-призренске која немају документа издата из Приштине, аплицирао последњих пет година сваке године за боравишну дозволу, наводи се у саопштењу.

Редовно је и без икаквих проблема добијао продужења боравишне дозволе, а пре десетак дана успешно је положио и имиграциони тест који организује министарство унутрашњих послова у Приштини.

Он је такође имао заказан термин у Департману за странце и имиграцију у Приштини, где је требало да добије привремену личну карту са боравишном дозволом за наредних пет година.

Отац Фотије као и друга црквена лица Епархије рашко-призренске која аплицирају за документа, ову процедуру пролазе уз координацију мониторинг тима ОЕБС-а, чији су представници били присутни током депортације.

Игуман Фотије стално је настањен у манастиру Девина вода, иако пријављену адресу има при Епархији у Призрену, јер му је својевремено саопштено да ”север Косова није у систему” и да не може да аплицира за документа са адресе на којој живи.

Када је требало да подигне нову дозволу са личном картом речено му је, без образложења, да је његов захтев одбијен, наведено је у саопштењу.

Штавише, иако је имао одобрен боравак до 11. новембра 2023. године речено му је да одмах мора да иде у притвор и да ће бити депортован са КиМ, као и да су му све раније апликације и дозволе боравка на КиМ поништене и да ће његов даљи боравак на КиМ бити нелегалан.

У документу који му је достављен, цитирани су чланови закона који се односе на ”разлоге националне безбедности” без навођења било какве кривичне или друге одговорности, јер отац Фотије није имао никакве проблеме те врсте.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон