КосовоКултура

Ораховац: Мозаиком и младицама у сусрет Васкрсу

У Ораховцу је одржана дводневна радионица мозаика. Радионицу је држала мозаичарка из Крагујевца Оливера Станишић, која је радила са децом различитих узраста.

Израду мозаика је Оливера заједно са децом започела августа прошле године у Ораховцу. Тада су полазници радионице научили прве кораке у изради мозаика. Радионица је настављена претходне недеље, а сада је већ уиграна екипа помогла уметници да приведе израду мозаика крају.

Оливера је казала да је за њу сусрет и рад са децом Ораховца велика радост, а посебно што је имала прилику да ради мотиве ,,младица,, које у мозаику до сада нико није радио.

“Ово је мој други долазак у Ораховац и прилика да се поново сусретнемо, да на овај начин радећи у мозаику мотив младице са васкршњих јаја, заједно проведемо ове дане васкршњег поста. Мени је најлепши начин рад са децом, поготово што нам у сусрет иде Васкрс и поготово што јесмо овде у Ораховцу. Са великом жељом сам им дошла крајем августа и са великом жељом сам отишла да бих се вратила, јер започета радионица за Велику Госпојину је овога пута приведена крају. Мотив који се појавио, изнедрио, случајно овде гледајући мотиве младица на васкршњим јајима, је заиста прелеп и јединствен, непоновљив. Свака представа младице као мотива била је врло изазовна и оно што је било врло лепо радити на радионици је тај мотив који им је јако близак, јер овде мушка деца од рођења до женидбе добијају то јаје са мотивом младице, а и девојчице уз њега израстају и радују се Васкрсу. Моја жеља се остварила да завршимо четири младице у мозаику, да деца, а и народ у Ораховцу, за празник добије готове мозаике. Ово није мој допринос само нашем народу у Ораховцу, него и допринос мени да се радујем и још један повод да дођем, да се видимо, да се радујемо заједно”, рекла је Оливера Станишић.

Око Велике Госпојине, августа прошле године деца су први пут срела Оливеру и први пут су се срела са техником израде мозаика, а сада су, како она каже, порасли и мозаику прилазе озбиљно.

“Некако су порасли, и оно што ме обрадовало сад већ прилазе мозаику озбиљно, они сад знају шта је мозаик и они знају да је мозаик заједништво, и оно што је најлепше, сваку ту младицу у мозаику су заједно урадили, са већ лепим и јасним односом и са улогама које смо поделили. Свако је нашао место у том изразу, да украсимо, да буде што лепша, што богатија, све оно што јесте и мозаик и што јесу младице-радост”, казала је Оливера.

Мозаици које је Оливера са децом у Ораховцу урадила за сада неће бити уграђени нигде, већ ће бити могуће пренети их и окачити на место које се накнадно изабере.

“Мозаици су покретни и за сада неће бити уграђени нигде и ми се надамо да ћемо моћи да их прикажемо и у другим местима ван Ораховца и да други људи могу да их виде. Преко мозаика могу видети и то нешто јединствено за овај крај, те младице, које се први пут на овакав начин представљају широј публици. Са једне стране су јединствени јер су их радила деца, којима је тај мотив веома близак, а са друге стране су у опису портрети јасни, карактери бистри и треба да иду даље, да се људи преко њих упознавају са бићем народа. Једноставно, младице су мотив који сматрам да треба да буде заштићен на много вишим инстанцама, да не буде препознат само у Ораховцу и Великој Хочи, него и шире и да то буде једна лепа размена. Она носи радост, она се дарује и за бољитак, и за напредак породице и сматрам да је неопходно да иде даље, да се шири”, закључила је мозаичарка.

Мотив младица на васкршњим јајима је у Ораховцу и Великој Хочи традиција присутна вековима. Оне се за Васкрс дарују неожењеним мушкарцима уз благослов да што пре нађу сродну душу и доведу је у свој дом. Сем мушкој деци са жељом да се ожене кад дође време и наставе породичну лозу, мајке их остављају и пред иконом Богородице у цркви да се и Богомајка моли за њиховог сина.

Аутор: Миљана Златичанин

Извор: Радио Гораждевац; Фото и видео: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон