ВестиКосовоКултураНасловна

Филмски фестивал „Косово и Метохија“ отворен у Грачаници

Међународни 9. филмски фестивал „Косово и Метохиха“ синоћ је свечано отворен приказивањем филма „Што се боре мисли моје“, који је и српски кандидат за награду Оскар.

Директор фестивала Мирослав Могоровић истакао је  да ће публикау наредна два дана фестивала моћи да погледа добар пресек једне одличне године у кинематографији.

„Ја сам јако срећан што смо у прилици да се окупимо у Дому културе „Грачаница“ и да по девети пут прикажемо најновије еверопске и домаће филмове публици са Косова и Метохије, а то је и била идеја. Када смо почињали нису постојали биоскопи, ми смо доносили опрему, и по први пут приказивали филмове у обновљеним биоскопима, сада смо већ срећни што можемо да прикажемо најрецетније и најсавременије домаће филмове заинтересованој јавности.Надам се да ћемо следеће године , обзиром да се обележава 10 година фестивала у Грачаници успети да многа остварења филмска и прикажемо “, рекао је Могоровић.

Вечерас ће бити приказан и најновији српски филм „Хероји халијарда“,  глумац Милан Васић захвалио се организаторима што су одлучили да баш он отвори Међународни филмски фестивал “Косово и Метохија“.

„Овакви фестивали потребни су  народу на Косову и Метохији, али некако издвајам децу на Косову и Метохији, јер они одрастају ту где одрастају и мислим да смо ми ти који треба да их усмеравамо ка правим неким вредностима.Није раније  било биоскопа, али и сада је питање где има биоскопа на Косову и Метохији и драго ми је да сада постоји тај покретни биоскоп где ће сва деца из свих крајева,  видети шта је биоскоп. Све ово  звучи мало чудно али и  реално, јер ми играмо представе у селима на КиМ, где чујемо да је први пут у животу позориште дошло код њих и радујем се и верујем да ће бити још пуно оваквих фестивала“.

Бобан Јевтић, уредник филмског програма Дома културе у Грачаници, истакао је  да су програмом предвиђени и филмови за најмлађу публику, тако да ће од  17 часова деца моћи да уживају у филмовима „Бунтовница“, „Дневник Паулине П.“ и „Случај Тесла“,само су неки од филмова у којима ће публика моћи да ужива, а ту је и репртоар за најмлађе.

Фестивал организују Европски културни форум и Дом културе „Грачаница“ под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон