ПолитикаСрбија

Вучић: Глас Србије се са поштовањем слушао у Тирани, најотворенији састанак са Зеленским до сада

Председник Србије Александар Вучић састао се у Тирани са председником Украјине Володимиром Зеленским  и поновио став Србије о поштовању норми међународног права и Повеље Уједињених нација.

,,Поновио сам принципијелни став Србије о поштовању норми међународног права и Повеље Уједињених нација, као и о кључном значају дипломатије у решавању свих сукоба, јер нас томе, пре свега, учи тешка историја Србије која је вековима страдала”, написао је Вучић на Инстаграм налогу “будуцностсрбијеав”.

Додао је да се захвалио Зеленском на поштовању територијалног интегритета Србије.

Поред тога, тема разговора био је и европски пут двеју земаља, навео је Вучић.

Вучић: Глас Србије се са поштовањем слушао у Тирани, најотворенији састанак са Зеленским до сада

Председник Александар Вучић је истакао за РТС да је са председником Украјине Володимиром Зеленским говорио о територијалном интегритету обе земље, поштовању повеље УН, али и о другим важним темама и иницијативама за мир. Разумем односе према Русији, али не разумем негативан однос према Украјини, јер Украјина никада ништа против Србије није урадила, истакао је председник.

Александар Вучић, који се у Тирани на Самиту Украјина–Југоисточна Европа састао са украјинским председником Володимиром Зеленским, рекао је у Дневнику РТС-а да је то био најотворенији разговор до сада, о свим важним темама.

“Сада се једна и друга земља налазе на европском путу. Говорили смо о територијалном интегритету обе земље, поштовању повеље Уједињених нација. Говорили смо и о другим важним темама, иницијативама за мир и како до мира да се дође”, пренео је председник Србије.

Оцењује да се глас Србије са поштовањем слушао на самиту у Тирани.

,,Желим људима у нашој земљи да кажем да када изражавају неке ставове против Украјине, да ја морам да кажем да то не разумем. Разумем ја наше односе и према Русији, све ја разумем одлично. Не разумем негативан однос према Украјини, јер Украјина никада ништа против Србије није урадила. И то желим да кажем свим људима и Украјина није признала ни независно Косово. И наша словенска браћа, као што су нам словенска браћа и Руси. И трудимо се да имамо добре односе”, истакао је Вучић.

Није прошао покушај Приштине да се гласа о санкцијама Русији

Председник  Вучић је изјавио вечерас да је учесницима самита у Тирани рекао, током усаглашавања декларације која је усвојена, да постоје ствари где Србија не може да прави компромисе.

,,Не можемо да прихватимо ,,државе”, јер би смо тиме признали Косово, и увек о хиљаду детаља морате уводити рачуна. Не можемо да прихватимо то око санкција, јер нити имамо овлашћења, нити могу, нити хоћу, да рушим политику државе Србије и политику коју је донео Савет за националну безбедност”, рекао је Вучић за РТС.

Према његовим речима, Приштина је, и поред тога што је знала како изгледа декларација, инсистирала да се поново гласа само о санкцијама, што није прошло.

Вучић је рекао да је била ту још једна ствар око чувеног “малигног утицаја Русије”.

,,Ми имамо и неке друге о чијем малигном утицају можемо да говоримо. Имали смо изборе, па смо видели како је то изгледало. Дакле, ако вама смета Русија, нећу ја да кажем да нама неко други смета, али хоћу да кажем да је било оних који су имали такав утицај у нашој земљи, а да то нису били Руси. И онда су то склонили, избацили”, рекао је Вучић.

Извор: Истаграм / РТС / ТВ Мост ; фото: Инстаграм ,,будућностсрбијеав

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон