КосовоЛокалнеНасловна

Отворена прва Ромска библиотека и читаона на територији општине Грачаница

Као што је и било најављено крајем фебруара на састанку представника општине Грачаница и представника програма Ромактед, у Грачаници је отворена прва ромска библиотека са читаоном у просторијама Ромског образовног центра.

Иницицијативу да се Ромима са територије општине Грачаница омогући едукација кроз отварање прве Ромске библиотеке покренуо је саветник председнице општине Саша Данић те је идеју подржала председница општине проф. др Љиљана Шубарић а реализован кроз програм Савета Европе – Ромактед.

Отварање овакве библиотеке је великог значаја за даљу инклузију Рома и највише ће користити њиховом образовању и едукацији, казао је на отварању саветник председнице општине Грачаница за мањинске заједнице Саша Данић.

Данић је у изјави за општинску инфо службу рекао да је општина Грачаница једнако посвећена свим заједницама и да су стална улагања доказ тој тврдњи.

Он је позвао све мањинске заједнице са територије општине Грачаница да подносе иницијативе а да ће локална самоуправа бити ту да им буде ослонац и подршка у складу са својим могућностима које су, како је казао, свакако веће уз помоћ организација и институција које су такође спремне да помогну.

Како је исткнуто Општина Грачаница  је преко програма СЕ Ромактед реализовала неколико пројеката подршке Ромима на територији локалне самоуправе, попут пружања помоћи Ромским образовним центрима, покретања радио емисије на ромском језику, организације курсева шивења за Ромкиње и слично.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон