Косово

Мештани Штрпца: Тешко нам је да се навикнемо, динар био и остао наша валута

Од уредбе Централне банке Косова којом је забрањен платни промет у динарима прошло је четири месеца, а мештани општине Штрпце истичу да се још нису навикли на живот без динара и да им нова ситуација све теже пада.
Један од мештана Јовица Симановић истиче за Косово онлајн да сада мора по пензију у Бујановац и да је морао да поднесе захтев за нову платну картицу како би могао да конвертује динаре у евре.

„Како да се навикнемо, до јуче смо користили и једну и другу валуту, а сада не. Треба да идем до Бујановца да узмем пензију. Последњи пут кад сам био наручио сам другу картицу да могу у НЛБ банци да подижем новац, па да претварамо у евре, тешко је“, истиче Симановић

Веселинка Стојановић истиче да је ситуација тешка јер су навикли да све раде са динарима.

„Прошло је много времена од када су нам укинули динар и још увек је јако тешка ситуација, јер смо навикли да радимо са тим новчаницама углавном. Видећемо како ће бити на даље, да ли ћемо се навићи, али да је тешко без употребе динара јесте“, истиче Стојановић

И Данило Кецић истиче да је динар једина валута за његове суграђане и изразио наду да ће се поново вратити у употребу.

„Полако крећемо да се навикавамо иако смо паралелно користили и динаре и евре. Јако је тешко јер је динар наша валута и увек ће бити, и мислим да би опет требало да се крене са коришћењем динара овде“, каже Кецић.

Миодраг Маркагић указује да је након забране увоза хране из Србије на ред дошла и забрана српске валуте те да Приштина на тај начин наставља са малтретирањем српског народа на Косову.

„Како можемо да функционишемо без наше валуте? Ја сам ишао у иностранство и свуда функционише свака валута. Није ми јасно зашто то раде, то је несхватљиво. Укинули су нам храну из Србије, имамо проблеме кад прелазимо на граници, малтретирања, све је у њиховим рукама и сада је дошло до валуте. Имате хиљаду валута и нисам чуо да је негде нека валута забрањена“, истиче Маркагић.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон