Православље

Патријарх Порфирије са владикама у Храму Светог Саве, почиње Сабор СПЦ

Патријарх Порфирије и епископи Српске православне цркве окупили су се данас у Храму Светог Саве на Врачару, где је почела литургија која ће означити почетак редовног заседања Архијерејског сабора СПЦ, преноси РТВ.
У Храму су се огласила звона и архијерејска литургија је почела васкршњим тропаром „Христос воскресе“.

Литургијом и свечаним заседањем епископа данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на Косово, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са прелаза односно уручене су им одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Због тога ће Сабор СПЦ почети у Храму Светог Саве на Врачару, где је у девет сати почела литургија.

Након литургије уследиће призив Светог духа и свечано заседање, након чега ће почети и радни део Сабора под председништвом патријарха Порфирија у крипти Храма Светог Саве.

Поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане седнице обратити архијерејима и истаћи најзначајнија дешавања у току протекле године те указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.

Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просветном делатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на Косову и другим актуелним питањима у Цркви. Сви епархијски архијереји ће поднети свој извештај о раду.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од Светог архијерејског синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода.

На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност, најавила је СПЦ.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недељу дана.

Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја српске цркве поводом обележавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон