КосовоНасловнаПравославље

Патријарх Порфирије у Ораховцу и Великој Хочи са житељима и децом

Патријарх Српске православне цркве Порфирије посетио је српски народ и цркве у Ораховцу и Великој Хочи, где су га дочекали бројни житељи и деца, која су  од поглавара СПЦ добила пригодне поклоне.Патријарх ће у Великој Хочи, једном од најстаријих српских села удаљених пет километара од Ораховца, заједно са свештенством и верним народом прославити Божићне празнике.

Други дан посете патријарха Порфирија народу на Косову и Метохији започео је светом литургијом коју је, у древној Пећкој Патријаршији, служио јеромонах Никон, духовник београдског манастира Ваведења Пресвете Богородице.

Помоливши се за мир, здравље и напредак свега света, патријарх Порфирије се, са својом свештеном пратњом, упутио ка Ораховцу, где га је, испред цркве Успења пресвете Богородице подигнуте 1859. године на старијим темељима храма, дочекао и поздравио епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством, децом и житељима тог многострадалног метохијског места, саопштила је Епархија рашко- призренска.

Патријарх Порфирије је малишанима уручио скромну новчану помоћ и иконице, а они су узвратили песмама ораховачког краја, божићним честиткама и иконама које су сами осмислили и цртали.

Патријарх је у Ораховцу обишао радове на обнови цркве Успења пресвете Богородице, као и дом ораховачке породице Витошевић и разговарао са укућанима.

Црква Успења пресвете Богородице и плато испред ње су средиште живота преосталог малобројног српског становништва, чији се целокупан живот одвија у енклави од свега неколико улица око цркве.

Црква у Ораховцу је изграђена је 1859. године, на темељима старије богомоље о којој постоји писани траг још у 15. веку. На иконостасу је икона Мајке Божје са Богомладенцем Исусом Христом, за коју се верује да има чудотворну и исцелитељску моћ. 

Патријарх је посетио и српски народ у Великој Хочи , где га је дочекао велики број људи, као и цркву посвећену Светом Стефану.Јасмина Савић из Туристичке организације Куршумлија пожелела је Порфирију добродошлицу на локалном дијалекту.Српски патријарх је и у Великој Хочи деци поделио поклоне.

Извор: Епархија рашко – призренска 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон