Србија

Дачић: Вучић у СБ УН показао шта се дешава на КиМ и ко је кривац

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању СБ Уједињених нација све добро одмерио и на јасан начин, историјски важан, показао шта се дешава на КиМ и ко је кривац и креатор свега, изјавио је данас министар спољних послова у техничком мандату и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

Он је за Т а н ј у г  рекао да је било довољно аргумената да свако види шта је сада основни проблем и зашто је Србија тражила ту хитну седницу, а то су непоштовање разних резолуција и СБ и Бриселског споразума, као и ситуација на терену.

Дачић је додао да га је пријатно изненадио говор шефице УНМИК-а Зијаде, јер је она, како је навео, побројала неколико ствари које су довеле до ове ситуације.

Дачић је истакао да, када се говори о седници СБ, мора да се каже да ту има неколико нивоа и да људи треба да буду свесни да, и поред нашег настојања да се тема КИМ држи стално у фокусу СБ, односно целих УН, многе земље на западу желе да се што мање о томе говори.

Према његовим речима, некада су се те седнице одржавале редовно на три месеца и биле су четири пута годишње, а сада их има само две и са тог аспекта је велики успех што је уопште одржана ова последња седница СБ.

Дачић је нагласио да овог пута није ни одржавно гласање у СБ о томе да ли ће седница бити сазвана на захтев Србије, већ је то Гвајана учинила сама, на шта има као председавајућа има право.

Он се захвалио Гвајани, нагласивши да смо добили новог пријатеља и наводећи да је, да није било те земље, питање да ли би било седнице и да ли би она била отворена.

„Многи кажу да Србија има право да тражи одржавање седнице и то је тако раније било и нико се није бунио, међутим, у последњих 10-20 година се променила ситуација и сада када стигне захтев чланице СБ процењују да ли им одговара да то буде на дневном реду, да ли не и траже гласање. Ту нема права вета и ви треба да добијете девет гласова од 15 да бисте нешто изгурали“, навео је Дачић.

Подсетио је да је сада ситуација била таква да су, чим је Србија упутили тај захтев, одмах кренуле калкулације и најаве да ће неке земље да траже затворену седницу и да дође до процедуралног гласања да уопште не буде никаква седница, ни отворена, ни затворена. 

Дачић је додао да је он тада одмах звао (министра спољних поислова Русије Сергеја) Лаврова, који му се одмах јавио на први позив, што је, како је нагласио, велика ствар.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон