ВестиКосовоНасловна

Пауновић: Курти нема границу када је однос према Србима у питању

Посланица СПС у Скупштини Србије Снежана Пауновић изјавила је данас да је од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија ништа не изненађује и да мисли да он нема границу када је однос према Србима у питању.

Како је оценила, ствари које је Курти пласирао на недавној седници Савета безбедности у Уједињеним нацијама, прилично су неспојиве у било којим околностима.

“Онај ко објашњава пресију над једним народом, која траје две деценије и јаче, а интензивно годину и по дана, чињеницом да је он некад био политички затвореник, ја мислим да је у стању да уради шта год. Мислим да он нема границу и мислим да ће пробати да купи милост Сједињених Америчких Држава, која је мало изостала, имајући у виду и да је реторика у односу на њега постала оштрија”, рекла је Пауновић за Т а н ј у г.

Према њеним речима, када је реч о Србима на КиМ, Курти је успео у свему што је наумио, што му није тешко, имајући у виду, како каже, да на КиМ постоје безбедносне снаге које су остале неме на сву репресију и терор који Курти спроводи.

“Курти има прецизну амбицију која се сада већ све јасније види. То је не да буде само лидер на Косову, иако му овакав однос према Србима дефинитивно повећава популарност у оном екстремном делу албанске популације, већ да покаже да је већи борац и терориста и од Тачија и од Харадинаја управо због свог хендикепа да није ни учествовао у тим борбама, јер је ухапшен још као портпарол”, истакла је Пауновић.

Како каже, није Курти успео у свом науму и није његова политика успешнија од српске политике, него су му могућности дали управо ментори који долазе махом из Европске уније.

“Све што Курти ради је покушај да се истреби један народ са Косова и Метохије. Чак нисам сигурна да му је стратегија да само етнички очисти Косово и Метохију. Нема овде пораза српске политике. Мислим да је Београд урадио више него што је могао”, казала је Пауновић.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Пауновић је рекла да није против пута у Европу, нити мисли да га треба хируршки прекинути, али да види да постоји слаба воља Европске уније да раширених руку прими Србију у овим околностима.

“Нисам чак сигурна да је то однос према Србији, већ пре да су у питању интерни односи унутар Европске уније и то колико им проширење прави проблем. Питање је колико су спремни да уопште било кога још приме у свој састав. Ми припадамо тој великој Европској породици. Можда нас Европска унија дуго неће видети као равноправне чланове, али није било природно ни када је Хрватска много пре Србије ушла тамо”, истакла је Пауновић.

Када је реч о формирању власти у Београду, Пауновић је навела да није оптимиста по питању успостављања већине.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон