ВестиКосовоНасловна

Павковић: Седница СБ је прилика да се укључи аларм међу западним државама везано за једностране потезе Приштине

Савет безбедности јесте добра арена за дијалог и добро је што се проблем износи тамо, али је за дијалог Београда и Приштине много битније шта се разговара у Бриселу, истиче Милош Павковић из Центра за европске политике.

Павковић каже за Косово онлајн да циљ Србије, на чији захтев је сазвана ова седница, јесте да искористи СБ да подигне аларм, узбуну међу западним државама везано за једностране потезе Приштине – у овом случају то је забрана коришћења српске валуте динара на територији Косова, а посебно на северу.

,,Добро је што је седница отворена и што ће бити отворена за ширу јавност до то чује јер ће то донекле побољшати позицију Србије и оно на шта она скреће пажњу. Када говоримо о неком заједничком закључку, видели смо да су претходних дана и ЕУ и САД осудиле овакве једностране акције Приштине и захтевале да се такви поступци одложе и извршили су притисак на Куртија да се то одложи“, наводи наш саговорник. 

Према његовом мишљењу, свакако је добро да се дискутује и да се разговара о свим проблемима који се дешавају на простору КиМ, ,,посебно о тим притисцима и проблему људских права, о институционалним притисцима на Србе који живе на северу Косова“.

,,Ту мислим и на присуство специјалне полиције и на експропријацију, одузимање имовине, питање динара и функционисања српских институција. Тако да СБ јесте добра арена за дијалог и добро је што се износи тамо, али суштински процес се налази у Бриселу у дијалогу Београда и Приштине, тако да је у контексту Косова много битније шта се разговара у Бриселу, него у Њујорку“, истиче наш саговорник. 

Он додаје да није велики оптимиста када је у питању нека заједничка одлука СБ, ,,иако су већ дошле осуде од стране Запада“.

,,Имајући у виду тренутну геополитичку ситуацију, тешко је очекивати да СБ донесе једносгласну одлуку по овом питању. Ми смо видели да је заменик председника косовске владе већ реаговао на те критике и нека врста одлагања те одлуке је већ дошла. Тако да не очекујем да ће СБ нешто додатно променити. Већ је довољан притисак извршен на владу да не крене одмах у имплементацију те одлуке ЦБК“, закључује Павковић. 

Извор: Косово онлајн; фото: скриншот

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон