Косово

Петровић и Обреновић осуђени на шест месеци затвора, признали кривицу

Радош Петровић и Душан Обреновић осуђени су у Приштини на шест месеци затвора за учествовање у маси која врши кривична дела или хулиганизам, током нереда у Звечану у мају прошле године, када је дошло до сукоба окупљених Срба и војника Кфора.

Петровић и Обреновић су признали кривицу, те им је, споразумно са тужиоцем, одређена казна од шест месеци затвора, које је Обреновић већ одлежао, а Петровићу је суд одредио да плати шест хиљада евра, пошто је у затвору провео 26 дана.

“Склопили смо споразум о признању кирвице 19. јануара ове године и на основу тога је подигнута оптужница. Оптужница је дошла у суд уз споразум о признању кривице који је суд усвојио. Што се Радоша Петровића тиче, то је шест месеци који су преиначени у новчану казну, а што се тиче Душана Обреновића он је већ одлежао казну”, рекао је адвокат Асдрен Хоџа, бранилац Радоша Петровића.

Петровић и Обреновић ухапшени су 29. маја, претходно извучени из групе Срба окупљених на протесту испред зграде општине у Звечану, у коју су неколико дана раније на силу упали председник општине албанске националности и припадници полиције.

Кфор је потом преузео обезбеђивање зграде општине, док су окупљени Срби захтевали да по њима непризнати председник општине и полиција напусте тај објекат.

У истражном поступку били су осумњичени за четири кривична дела: за напад на уставни поредак, напад на међународно особље под међународном заштитом, ради се о Кфору, напад на службена лица и као четврто дело учествовање у маси која врши кривична дела или хулиганизам.

“Успели смо у току истражног поступка да се одбаце три тежа кривинча дела у оовм поступку и остало је само оно, што и јесте тако, да су они били на протесту и да је тај протест ескалирао и да је из тог протеста произашло извршење кривичног дела или хулиганизам, напад на војнике Кфора. Тако да смо били сложни да склопимо споразум о признању кривице за то дело”, објаснио је Хоџа.

У сукобу окупљених Срба и војника Кфора повређено је више од сто њих заједно.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон