КосовоНасловнаПравославље

Пећка патријаршија данас обележава ктиторску славу

У Пећкој патријаршији данас се прославља ктиторска слава овог манастира, Свети Арсеније, други епископ српски. Арсеније је за архиепископа изабран вољом свог претходника Светог Саве који се 1233. године повукао са трона пред други полазак за Јерусалим.

Архиепископ Арсеније саградио је Цркву Светих апостола у Руговској клисури код Пећи која је касније названа Црква Вазнесења Господњег. У време њеове управе 1253. године је седиште архиепископије пребачено из манастира Жиче у манастир Пећка патријаршија.

Свети Арсеније и Сремац био је други архиепископ српски до 1263. године.

Овогодишњи домаћин ктиторске славе је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, који је рекао да је то велика част за Требиње и њега лично.

Домаћини ктиторске славе Пећке патријаршије од 2011. године су општине, градови, удружења и личности из Републике Српске.

Арлов честитао ктиторску славу Пећке патријаршије

Председник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов честитао је ктиторску славу Пећке патријаршије.

„Ваша Светости, поштовано преосвештенство, епископ рашко-призренски Теодосије, поштована мати Харитина, игуманија Пећке патријаршије, цењене владике, сестринство, монаштво, свештенство, верни српки народе, срећна вам и благословена  ктиторска слава Пећке патријаршије Свет Арсеније Сремац“, поручује Арлов.

Арлов је изразио посебну захвалност граду Требињу и градоначелнику Мирку Ћурићу, домаћину велике ктиторске славе Пећке патријаршије, колевке српске духовности и вере.

Истиче да је поносан на Републику Српску, што су домаћини ове посебне славе, која носи име ктитора Св. Арсенија Сремца другог архиепископа и наследника Светог Саве.

Игуманији Харитини пожелео је здравље и опоравак, а сестринству да Бог подари снагу и вољу, да уз божију помоћ и молитву, сачувају духовну икону Пећку патријаршију.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон